Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Romský král přejel chlapce a v Bulharsku se rozhořely boje

Ve městě Katunica zuří demonstrace, lidé se bojí Romů a rozhodli se proti nim bojovat
Ve městě Katunica zuří demonstrace, lidé se bojí Romů a rozhodli se proti nim bojovat  (Autor: youtube.com)
Autor: ČTK, bali - 
25. září 2011
19:27

V bulharském městečku Katunica zemřeli během protiromských nepokojů dva lidé, další byli zraněni. Nepokoje vypukly, když minibus, který vezl Roma Kirila Raškova přezdívaného "král Kiro", srazil chlapce (†19). Z místa nehody ujel.

Obyvatele Katunice neštěstí natolik rozlítilo, že se rozhodli vyřídit si s Kirilem Raškovem účty. Rodiče a příbuzní oběti v noci na sobotu napadli jeho dům, rozbili mu okna a zapálili ho. Oheň byl brzo uhašen. Tři policisté a dva civilisté byli zraněni. V souvislosti s incidentem zemřel šestnáctiletý chlapec, který byl svědkem násilností a trpěl srdeční chorobou. Na místě omdlel a po převozu do nemocnice zemřel.

Lidé byly tak rozlobení, že sepsali petici, ve které žádají Kirilovo vyhoštění. Na sobotu uspořádali demonstraci. I navzdory zesílené policejní přítomnosti skupina mladých Bulharů, se slovy "Bulhaři jsou hrdinové", zapálila tři domy patřící rodině Rašků. Nepokojů se zúčastnilo přes 2000 lidí.

Agentura DPA napsala, že Raškov v obci platí za nedotknutelného romského předáka, který prý místním dlouho ztrpčuje život. Obyvatelé si v rozhlase i v televizi stěžovali na "arogantní chování 'krále Kira' a členů jeho rodiny", kteří se podle nich chovají jako "vládcové". Obyvatelé městečka požádali úřady, aby prověřily původ bohatství Kirila Raškova, který podle nich "vlastní miliony a neplatí daně". Podle místního tisku "král Kiro" vyrábí nelegálně tvrdý alkohol.

587587 ( 26. září 2011 07:56 )

Romský král? To je něco jako ten "princ", co se šel chytře vykoupat do Vltavy, i když neuměl plavat a pak se zjistilo, že princem je asi tak jako já prezidentem ?

e.44 ( 26. září 2011 01:03 )

Taky by mě docela zajímalo, kam chtějí vyhostit kočovníka, který nikam nepatří

hana512 ( 25. září 2011 22:52 )

azorek ( 25. září 2011 21:51 )

Na každou sviň* se vaří voda,či se najde řezník!Ať si král nebo chuďas!Že,Kradousku,Vencotužko,kunomodrá,krysosociální a vůbec celá naše vládní ZOO!Ať si bílej nebo hnědej-chováš se jak sv*ně?Spravedlivý hněv lidu si tě dřív,nebo i později stejně najde(vím,zní to komunisticky,ale po přečtení toho článku vidíme,že to funguje i dnes!) Na co naše gumové zákony,"nestranné a spravedlivé"soudy,drahé právníky a poplatky za značně nejistý výsledek?!!!Kandelábrů a provazů máme dost!!!Není to civilizované,ale účinné!!!

hugu ( 25. září 2011 21:50 )

Hm,přestože mám rýmu,také citím průser.

Zobrazit celou diskusi