Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na letecké show spadl stroj mezi diváky: 3 mrtví, 56 zraněných

Autor: evak, ČTK - 
17. září 2011
09:05

VIDEO: Nejméně tři mrtvé a 56 zraněných si v pátek vyžádalo tragické zřícení jednoho ze letounů na populárním závodě historických letadel u města Reno na západě Spojených států. Mrtvý je i čtyřiasedmdesátiletý pilot Jimmy Leeward.

Letoun s čtyřiasedmdesátiletým pilotem Leewardem se v pátek kolem 16:30 místního času zřítil do divácké zóny letecké show Reno Air Races a zanechal po sobě spoustu zkrvavených těl.

Mluvčí první pomoci Stephanie Kruse upřesnila, že z 56 zraněných jich 15 bylo v kritickém stavu a 13 ve vážném, rovněž potenciálně ohrožujícím život. Dalších 28 lidí bylo zraněno lehce a nejsou v ohrožení života. Původně byla řeč celkem o 75 zraněných.

"Je to neštěstí obrovského rozsahu, pravděpodobně jedno z největších v této obci za desítky let," řekla Kruse.

Úřady příčinu tragédie teprve vyšetřují, ale jeden z organizátorů show uvedl, že existují náznaky ukazující na technické problémy. Letoun se nenadále ocitl mimo kontrolu a šel do vývrtky. Zdá se, že se rozpadl ještě před dopadem na zem.

Video  Video zachycuje neskutečný masakr, když stroj spadl přímo mezi diváky  - liveleak.com
Video se připravuje ...

Legendární bojový letoun z 2. světové války P-51 Mustang se při závodech zřítil přídí k zemi. Pilotem byl 74letý Jimmy Leeward, jenž se těšil dobrému zdraví. Pilot by podle něj udělal vše proto, aby minimalizoval počet obětí, pokud by to bylo v jeho silách. Pilot během závodu podle některých zdrojů vyslal nouzové volání, načež se zřítil.

Očití svědkové televizi CNN řekli, že letoun se zřítil na řadu sedadel před jednou z tribun. Tato místa byla vyhrazena mimo jiné pro organizátory akce.

"Je to jak masakr,  jako kdyby explodovala bomba," řekl místnímu deníku Reno Gazette očitý svědek Gerald Lent. Podle něj je všude kolem krev a utržené končetiny. "Viděla jsem části těl a neuvěřitelnou spoustu krve," potvrdila Maureen Higginsová, která show navštěvuje 16 let. Rovněž televizní stanice ukázaly záběry zkrvavených těl, které zdravotníci odnášeli na nosítkách do sanitek a vrtulníků.

e.44 ( 17. září 2011 19:16 )

No nevim, já četla jenom něco o bojovém letadle z 2. světové války.... I když u Blesku je všechno možný....I to, že tu blbost o pilotovi původně napsali

venxa ( 17. září 2011 17:51 )

Pro sanacht! Myslet nebo domnivat se neco znamena ho..nvno vedet!! Zavodu a show v Reno se ucastni vysoce zrenovovane a modifikovane(a privatne vlastnene) historicke stroje. Ten P51 nema co delat s origalnim Mustangem, jen zhruba priblizne tvary. Podivej se na na maketu co pilot drzi v ruce. Originalni "buble" kabina je nahrazena aerodynamickym krytem pro dosazeni co nejvetsi rychlosti. Take napis PACKARD znamena ze puvodni Rolls Royce engine byla nahrazena zrestaurovanym a vysoce nadupanym motorem firmy Packard. To co pada v Rusku jsou comercni dopravi letadla s pasazerama. Ruske dopravni letadla nebyla nikdy znama economii nebo kvalitou; ve vetsine pripadu to byly upravene bombardery. A pokud se nekdo pasoval na vladce sveta tak to byl vzdy cil Rusaku. A ty zavody ve vesmiru jim take jaksi nevysli.

pratch ( 17. září 2011 17:31 )

cinderello, to v těch uvozovkách je přesná citace z článku, který byl ráno v Blesku. Nemůžu za to, že redaktoři neumí přeložit článek z angličtiny, ani za to, že ho pak změní...

sanacht ( 17. září 2011 10:59 )

Jeden by se domníval, že letadlo může spadnout pouze v Rusku.A teď se to týká i země, která sama sebe pasovala na vládce světa a panovníka vesmíru ...!

zaviracispendlik ( 17. září 2011 10:04 )

kri.pl si sednul za knypl

Zobrazit celou diskusi