Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tento makléř připravil banku o 2 miliardy dolarů

Z obrovského podvodu je podezřelý Kweku Adoboli, který pochází z Ghany
Z obrovského podvodu je podezřelý Kweku Adoboli, který pochází z Ghany  (Autor: Facebook.com)
Autor: jos, ČTK, ljš, INT - 
16. září 2011
09:28

Největší švýcarská banka UBS odhalila podvod, při němž jeden z makléřů způsobil bance ztrátu kolem dvou miliard dolarů (téměř 36 miliard korun). Z podvodu je podezřelý Kweku Adoboli, který pochází z Ghany a pracuje v Londýně. Než ho zatkli, napsal ze svého počítače jednoduchý vzkaz: "Potřebuji zázrak."

Banka uvedla, že makléř prováděl neschválené transakce, bližší informace ale nesdělila. Policie v londýnské finanční čtvrti City mezitím zadržela 31letého muže jménem Kweku Adoboli, který podle serveru Financial Times a některých dalších médií pracuje jako šéf oddělení UBS v Londýně.

"Ohromuje mě, že něco takového je pořád ještě možné," neskrýval údiv nad zprávou analytik finanční společnosti ZKB Claude Zehnder. "Je jasné, že mají problém s řízením rizika. I když ta částka není úplně závratná, v každém případě to znamená ztrátu důvěry, která na UBS vrhá špatné světlo," dodal.

Akcie UBS hned po zahájení obchodování na burze v Curychu spadly skoro o deset procent a dostaly se až na roční minimum 9,88 franku. Později ztráty zmírnily asi na pět procent, po 14:00 už ale znovu ztrácely téměř devět procent. V únoru byly akcie na ročním maximu, které činilo kolem 20 franků za kus.

Holky a šampaňské

Podle britského deníku Daily Mail žil Adoboli, který měl vynikající vzdělání a pocházel z dobré ghanské rodiny úředníka Spojených národů, typickým životem londýnského mladého zbohatlíka. Pořádal bouřlivé večírky, na nichž šampaňské teklo proudem, ale zároveň často pracoval celou noc.

"Byl pořád hrozně unavený. Buď pracoval do noci, nebo pořádal večírky, na kterých bylo klidně padesát nebo sto lidí. Taky měl pořád okolo sebe hodně žen, všechny byly nádherné," řekl jeho soused.

Podle jeho kolegů nebylo jeho hnacím motorem utrácení peněz, ale jejich vydělávání. To miloval. Pracoval pod extrémním tlakem, musel dělat náhlá rozhodnutí a často hodně riskoval.

cazzo ( 16. září 2011 10:45 )

svet potrebuje desiatky,takýchto partyzánských bojovníkov, proti NWO,aby sa zmenil k lepšiemu.

max898 ( 16. září 2011 10:25 )

Tak tady jsou přesně viníci celosvětové krize. Na tom vidíte , že když se tohle v bankách děje tak to prostě jinak dopadnout nemohlo. Ale to je jen jeden z celého stáda takových parchantů , mezi nimiš figurují i politici a jiní kterým se říká manažéři a podnikatelé.

Zobrazit celou diskusi