Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V Egyptě zuří nepokoje: Demonstranti zaútočili na izrealskou ambasádu

Autor: ljš - 
10. září 2011
13:54

Egyptští demonstranti vtrhli v pátek v noci do budovy, v níž sídlí izraelská ambasáda. Velvyslanectví popírá, že by se demonstranti dostali přímo do jejich oficiálních prostor. Vzbouřencům se ale podařilo zmocnit se stovek dokumentů patřících ambasádě, které pak vyházeli oknem ven. Velvyslanec po incidentu opustil Egypt a odjel do Izraele.

Velvyslanectví tvrdilo, že se demonstranti dostali pouze do místnosti, která se nachází pod jeho kancelářemi, a že dokumenty, kterých se zmocnili jsou pouze informační brožury. Podle informací agentury Reuters mezi nimi ale byla například žádost izraelského atašé o povolení nosit na velvyslanectví zbraň.

Při střetech bylo zraněno nejméně 837 lidí, z toho 46 policistů. Mnoho demonstrantů si svá zranění způsobilo při bourání zdi, která byla kolem ambasády postavena právě jako ochrana při případných nepokojích.

Podle izraelských zdrojů byla policie dlouho nečinná, zasáhla až v momentě, kdy demonstranti začali vnikat na velvyslanectví. Rozháněla je slzným plynem a střelbou do vzduchu. Egyptská policie vyhlásila pohotovost a premiér svolal krizový tým.

Demonstranti se k ambasádě přesunuli z jiného shromáždění, které požadovalo urychlení demokratických reforem a ukončení vojenských procesů s civilisty. Přestože byl mír mezi Egyptem a Izraelem uzavřen už v roce 1979, velká část Egypťanů s ním nesouhlasí.

mandat ( 11. září 2011 22:57 )

Pred tim,nez Egyptani vyrabovali izraelskou ambasadu,tak Izraelci zastreli pet egypskych vojaku.S tim se ovsem Izrael nepochlubi.Hodi do eteru jen to,co se jim hodi.Je to pekna sebranka prolhana.

mandat ( 11. září 2011 22:54 )

USA ma doma dost svyho bordelu.

mandat ( 11. září 2011 22:52 )

ZIDI se nepochlubili,ze zastrelili 5 egyptskych vojaku na hranici.Demonstrace byla puvodne kvuli prozatimni situaci v Egypte.Pak se dali vyprovokovat Izraelem.Dobre jim tak,mysli si,ze si muzou delat vsude,co chteji.Zabrali uzemi Palestine a jeste si vyskakuji.

ivoadler ( 11. září 2011 10:41 )

Už 20. 1. 2009 jsem na svém webu v článku Gaza napsal, že Izrael má šanci na mír jen když bude mít dobré sousedké vztahy se svými sousedy. Jeho vojenská převaha není na věčné časy. A průsery se už ukazují.

kung-fu-jane ( 11. září 2011 02:11 )

pro pgga: díky za upozornění. Ihned to oznámím KGB, CIA a jiným, aby na to neprodleně reagovali...

Zobrazit celou diskusi