Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na USA se žene hurikán Irene: Statisíce lidí prchají!

Autor: Mediafax, oj, ČTK - 
26. srpna 2011
10:38

Hurikán Irene, který zpustošil Bahamy, se žene na východní pobřeží USA. Američané se připravují na nejhorší. Statisíce lidí opouští domovy. V ohrožených zónách šesti států žije 65 milionů lidí.

Irene dorazí k východnímu pobřeží Spojených států v sobotu. Jako první by měl hurikán udeřit na ostrovy Outer Banks, které jsou součástí Severní Karolíny. Americké hurikánové centrum (NHC) ale varovalo, že živel může změnit směr a k pobřeží se přiblížit jinudy.

Kvůli hurikánu Američané zrušili slavnostní odhalení památníku Martina Luthera Kinga, kterého se měl účastnit prezident Barack Obama. Náhradní datum zatím stanoveno nebylo. Obama je v současnosti na dovolené. Zatím stále trvá na svém sobotním návratu do oficiálního sídla. Právě v tu dobu byl ale Irene měla nad oblastí zuřit nejsilněji.

Po půlnoci SELČ se hurikán vydal pryč z ostrovů Abaco na Bahamách a nyní postupuje dál směrem k Severní Karolíně.

Hurikán Irene se přehnal přes Bahamy, teď míří na USA. Hurikán Irene se přehnal přes Bahamy, teď míří na USA. | EPA, ČTK, Reuters

Žene se na New York

Hurikán zasáhne také velkoměsta New York a Boston. Newyorský starosta Michael Bloomberg ve čtvrtek nařídil evakuaci několika nemocnic a domovů důchodců a zrušil pořádání více než 300 nejrůznějších akcí a oslav plánovaných na víkend.

Bloomberg prohlásil, že by obyvatelé nízko položených čtvrtí měli začít ode dneška preventivně opustit své domovy. Varoval před dopravní kalamitou, která město patrně zasáhne po očekávaném výpadku provozu hromadné dopravy, a to zejména metra, kterým denně jezdí kolem osmi milionů cestujících. Nevyloučil  přitom, že v pobřežních čtvrtích Brooklyn, Queens, Staten Island a v jižní části Manhattanu bude podle okolností nařízena povinná evakuace. Rozhodnutí má padnout v sobotu ráno.

Vichřice by nicméně neměla mít tak devastující účinky jako Katrina, která v roce 2005 totálně zpustošila New Orleans na jihu USA.  Větry, které Irene provázejí, dosahují v současnosti rychlosti asi 185 kilometrů v hodině. Při postupu k americkému pobřeží by nad oceánem mohl hurikán zesílit na čtvrtý stupeň pětibodové Saffirovy-Simpsonovy stupnice.

marie60 ( 26. srpna 2011 12:17 )

A na nás se zas prý žene velká bouřka.Nemám ráda bouřky!

vilaamalka ( 26. srpna 2011 11:46 )

také nechápu,že takovým devastujícím živlům, dávají tak krásná jména.

limak007 ( 26. srpna 2011 11:24 )

Irena, nejkrásnější jméno na světě. Miluju Irenu!

Zobrazit celou diskusi