Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nepokoje se z Londýna přesunuly i do Berlína!

Autor: Martin Melichar, mivrk - 
18. srpna 2011
15:15

Němci se zřejmě v posledních dnech inspirovali nepokoji ve Velké Británii. V Berlíně a dalších větších městech se totiž začaly množit noční žhářské útoky na auta. Neznámí vandalové zatím způsobili škody za 100 milionů korun. Experti nevylučují, že útoky mohou být předstupněm terorismu. Lidé začínají mít strach.

Od začátku týdne vzplálo v německé metropoli více než 50 vozů. Dohromady jich od ledna v Berlíně shořelo přes 200. Neznámí žháři však nezapalují auta pouze v hlavním městě, ale jejich útoky se šíří i jinými německými městy – například Hamburkem. Policisté nejdříve podezírali levicové radikály, neboť si pachatelé zprvu vybírali luxusní automobily movitých Berlíňanů. V posledních dnech však začala hořet i stará rodinná auta v chudších čtvrtích.

Uhlídat všechna auta se nedá

Podle odborníků tak vandalům nejde o žádné politické poselství, ale o prosté ničení majetku. Není vyloučeno, že se inspirovali nedávnými událostmi ve Velké Británii, kde vypukly silné sociální nepokoje kvůli zastřelení Marka Duggana (†29) při policejní akci. Nejhorší násilnosti v Británii za posledních 30 let si vyžádaly už pět obětí. Proto policie v Berlíně posílila noční hlídky. Zoufale však přiznala, že uhlídat 1,2 milionu automobilů, které v Berlíně jsou, nedokáže.

Z berlínských událostí se snaží těžit místní politici. Za měsíc čekají město volby a podle dosavadních průzkumů byla horkým favoritem sociální demokracie. Ze žhářských útoků však plánují udělat ústřední téma své předvolební kampaně opoziční křesťanští demokraté. Již příští týden plánují po Berlíně vylepit množství plakátů s ohořelými vraky.

marie60 ( 18. srpna 2011 15:45 )

 Za nějakou dobu to můžem očekávat i zde.

Zobrazit celou diskusi