Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šla se jen vykoupat k řece, zabil ji parazit z vody!

Courtney Nash byla obětí vzácného parazita, který se jí do těla dostal nosem.
Courtney Nash byla obětí vzácného parazita, který se jí do těla dostal nosem.  (Autor: Facebook.com)
Autor: evak, INT - 
17. srpna 2011
23:45

Courtney Nash (†16) si vyrazila s přáteli k řece. Nikdo nemohl tušit, že koupání, kterého se zúčastnilo spousta dalších teenagerů, se stane pro dívku osudným. Nepřežila útok parazita, jenž se jí z vody přesídlil do mozku.

Epidemiolog Barry Inman z Tampy na Floridě je přesvědčený, že za dívčinu smrt může parazit, jemuž se daří v teplé vodě. Ačkoliv na výsledky testů se stále ještě čeká, všichni jsou si jistí pozitivním výsledkem na amébovou encefalitidu, která se do těla Courtney dostala skrze amébu nosem.

Améba se běžně nachází v horní vrstvě sedimentu na dně bahnitých jezer a rybníků. Výjimkou ale nejsou ani neudržované bazény či vířivky. Mikroskopickému parazitu se nejvíc daří okolo teploty 27 °C.

"Máme jeden dva případy za rok. Občas se ve Spojených státech vyskytne i několik roků bez případu. Je to velmi ojedinělé onemocnění...," uvedl lékař, podle něhož se v mozku nachází mnoho bílkovin a glukózy, kde se může bakterie množit.

Nemoc takřka neléčitelná

Infekce je často smrtelná, protože postupuje velmi rychle a antibiotika jsou většinou neúspěšná. Mezi příznaky jsou známy: migrény, horečka, nevolnost a zvracení, ztuhlý krk, zmatenost, ztráta rovnováhy, křeče a halucinace. Jako prevenci nyní na Floridě vyhlásili, aby se lidé vyhnuli sladké stojaté vodě, nebo aspoň použili kolíčky na nos.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi