Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čína útočí na dolar: Je slabý, nechceme ho!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, Kjos - 
6. srpna 2011
15:59

Čína je nervózní z dluhové závislosti USA a ze slábnoucího dolaru. Vyzvala Washington, aby řešením svých problémů s dluhy zajistil bezpečnost čínských dolarových investic. Peking v komentáři oficiální tiskové agentury Nová Čína také zpochybnil pozici dolaru jako rezervní měny a vyzval k ustavení mezinárodního dohledu nad stabilitou americké měny.

"Čína jako největší věřitel jediné světové supervelmoci má výsostné právo požadovat, aby Spojené státy řešily své strukturální problémy s dluhem a zajistily bezpečnost čínských dolarových aktiv," uvedla agentura Nová Čína.

"Americká vláda se musí vyrovnat s bolestným faktem, že staré dobré dny, kdy mohla své vlastní problémy řešit půjčkami, jsou konečně pryč," dodala.

Doporučila, aby USA "léčily závislost na dluhu" snižováním výdajů na sociální účely a na obranu.

Jedna ze tří velkých ratingových agentur Standard & Poor's dnes poprvé v historii snížila kreditní hodnocení USA z nejvyšší příčky AAA o jeden stupeň na AA+. Zároveň výhled sníženého ratingu označila za negativní, čímž naznačila možnost jeho dalšího zhoršení. Další zhoršování amerického ratingu by podle Nové Číny podkopalo světovou ekonomiku a spustilo nové globální finanční otřesy. To nutí Peking uvažovat nad úlohou dolaru jako světové rezervní měny.

"Nad americkým dolarem by měl být zaveden mezinárodní dohled; jednou z možností, jak odvrátit katastrofu způsobenou jedinou zemí by také mohlo být zavedení nové, stabilní a bezpečné globální rezervní měny," napsala agentura.

letajici_svec2 ( 6. srpna 2011 21:06 )

no v podstate je to skoro stejne jako tady, akorat nemam negry ale hnedocechy (brazilce)

glosglober ( 6. srpna 2011 21:05 )

Řekl bych, že to měla udělat již dávno.Politika USA s navyšováním státního dluhu jde k čertu. To žádná ekonomika nevydrží a povede to jen ke světové finanční krizi, což je kvůli jednomu státu příliš. I když na druhé straně EU k tomu také přispěje.A bláhová představa EU o dalším rozšiřování na jih je naprosto bezprecedentní.Ještě, že nemáme zatím euro a dlouho nebudem, neboť příslušná kritéria do krachu celé EU nestihneme.

letajici_svec2 ( 6. srpna 2011 21:03 )

Cinani jsou poslusni a pracoviti, ale bouzel nejsou tak fikani jako Amici a neprohledli vcas podvody s ratingem..no bude to jeste hodne zajimave

rudyptak48 ( 6. srpna 2011 20:53 )

Pro EU jsou slabým článkem státy na jihu, které se nadměrně zadlužují. Jejich sociální socialistický systém to nevydržel. Stejně jak pod ekonomickým tlakem zkrachovala RVHP, zkrachuje i EU. Podobné obavy má Čína po nástupu socialistu Obamy. Balík dolarů, které má Čína pod palcem, pořád ztrácí na hodnotě. Každá rodina, i supervelmoc USA, žijící nad poměry se jednou zadluží.

limak007 ( 6. srpna 2011 19:18 )

Česko útočí na čínský česnek: Je slabý, nechceme ho!

Zobrazit celou diskusi