Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Orel přistál. Atlantis dosedl na zemi, éra raketoplánů skončila

Raketoplán Atlantis dosedl bez problémů na 15. dráhu v Kennedyho vesmírném středisku (KSC) zhruba tři minuty před polednem našeho času
Raketoplán Atlantis dosedl bez problémů na 15. dráhu v Kennedyho vesmírném středisku (KSC) zhruba tři minuty před polednem našeho času  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
21. července 2011
11:28

Ve čtvrtek 4 minuty před polednem na přistávací plochu Kennedy Space Center bezpečně přistál raketoplán Atlantis. Bude to poslední tečka za třicetiletou éru cestování do vesmíru na palubě amerických raketoplánů.

Raketoplán Atlantis s čtyřčlennou posádkou přistát na Kennedyho vesmírném středisku po návratu z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kam dopravil zásoby na celý rok a naopak naložil odpad a nepotřebný materiál.

Celkově 135. mise raketoplánu byla také poslední. Atlantis se tak stane muzejním exponátem stejně jako raketoplány Discovery a Endeavour.

Raketoplány během své éry na oběžnou dráhu dopravily na 180 družic včetně Hubbleova vesmírného dalekohledu a v posledních více než 12 letech se zásadním způsobem podílely na výstavbě ISS, k níž uskutečnily 37 letů. O dva raketoplány, Challenger a Columbia, NASA přišla při tragických neštěstích.



USA dnes končí program raketoplánů kvůli příliš vysokým nákladům. V nejbližších letech budou americké astronauty na oběžnou dráhu dopravovat ruské lodě Sojuz, než zhruba do pěti let poskytnou nová plavidla soukromé společnosti.

Video  Konec třicetileté éry. Takto přistál poslední raketoplán NASA  - Youtube.com
Video se připravuje ...

 

lukasj ( 21. července 2011 16:29 )

Nikdy nezapomenu, byl to nádherný zážitek. Snad vyjde čas a uvidím ho.....

Zobrazit celou diskusi