Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rakušané mění hymnu, bude emancipovanější

Rakousko chce být více emancipované, změní hymnu
Rakousko chce být více emancipované, změní hymnu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mivr - 
13. července 2011
15:05

V rakouské národní hymně budou změny. Má lépe odrážet rovnoprávnost žen a mužů. Parlamentní strany se shodly na tom, že v pasáži hovořící o "vlasti velkých synů" bude nově začleněno také slovo "dcery".

Schválení změny se dá očekávat na podzim a od 1. ledna příštího roku už by Rakušanky a Rakušané měli zpívat "emancipovanější" verzi své hymny. Po dlouholetých diskusích se na změně shodli sociální demokraté (SPÖ), lidovci (ÖVP) a opoziční Zelení. Podle poslankyň z těchto tří stran však souhlasí rovněž opoziční Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ).

Zatím ještě není definitivně rozhodnuto, jak konkrétně bude nový text vypadat. O tom se chtějí politici poradit s odborníky. Hovoří se o tom, že čtvrtý verš první sloky "Vlastí jsi velkých synů" by měl získat podobu "Vlasti velkých dcer, synů". Další variantou je například znění "Vlastí jsi velkých dcer a velkých synů".

sharp ( 13. července 2011 18:48 )

je také aktuální, hned od začátku - Kde domov můj...Množí se u nás bezdomovci, problémy některých lidí s bydlením tady jsou. Jen ta část ... zemský ráj to na pohled - navrhuji vypustit. Ráj tu nemáme už spoustu let, spíše peklo, modré peklo s příchutí TOP 09.

sharp ( 13. července 2011 18:44 )

Velmi dobře

siroky11 ( 13. července 2011 16:47 )

už také není aktuální. Měla by se také státní hymna změnit. Mohla by třeba začínat: ZDE MODRÝ HNŮJ, ZDE MODRÝ HNŮJ, LIDEM HŮUČÍ V PENĚŽENKÁCH, EXEKUTOR ČÍHÁ I NA DĚTI V PLENKÁCH, DŮCHODY UŽ NEJSOU ANI NA DOHLED, KLAUS S NEČASEM TI POŠLOU Z MALORKY POHLED. atd, atd.

limak007 ( 13. července 2011 16:35 )

A česká hymna by se měla také pozměnit. Tam jak se zpívá o tom horolezci, že Boryš umí po skalinách, tam bych to změnil na Boryš umí po skalinách, ale Boryška umí po skalinách také.

Zobrazit celou diskusi