Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V Německu zavřeli školu kvůli EHEC, přibyla další oběť

V Německu kvůli EHEC museli zavřít školu, nemoc se v ní značně rozšířila
V Německu kvůli EHEC museli zavřít školu, nemoc se v ní značně rozšířila  (Autor: Gabriela Peringerová)
Autor: ČTK, bali - 
28. června 2011
20:27

Zmutovaná střevní bakterie EHEC se nevzdává, způsobuje stále další problémy. Německé úřady musely zavřít základní školu ve městě Altenbeken na západě země poté, co v ní několik žáků onemocnělo střevní chorobou vyvolávanou bakterií E.coli. V Německu je hlášena další oběť této nákazy, zemřelo zde na ni tak už 47 lidí; další obětí potvrzenou mimo Německo zůstává jedna Švédka. Testy prokázaly, že nákazu ve Francii u Bordeaux způsobil stejný kmen bakterie O104, jako v Německu.

V Altenbekenu v Severním Porýní-Vestfálsku onemocněli EHEC tři chlapci. Zdravotní orgány se domnívají, že šíření nákazy umožnilo nedodržování přísně hygienických pravidel, a to buď u žáků, nebo ve školní jídelně. Škola zůstane v každém případě zavřená nejméně týden, což je inkubační doba na projevení se této bakterie případně u dalších nakažených, napsala agentura DPA.

"Je docela možné, že se děti nakazily z infikovaného jídla," řekl podle agentury Reuters šéf regionálního zdravotního orgánu Georg Alles. Podezření z nákazy je také u čtyř zaměstnanců jídelny; vzorky od nich testuje laboratoř. Alles připustil, že nákaza se mohla rozšířit od lidí, kteří si řádně neumyli ruce po použití záchodu.

Nakazilo se už skoro 4000 lidí

Berlínský Institut Roberta Kocha v úterý oznámil další oběť nákazy EHEC (způsobované bakterií O104) v Německu. Ve spolkové republice tak bakterie zabila už 47 lidí, s dříve potvrzenou obětí ve Švédsku je to celkem 48. Bakterií, jejímž zdrojem je podle německých odborníků zřejmě farma na pěstování klíčků a výhonků na severozápadě země, se jen v Německu infikovalo 3901 lidí.

Z toho 838 pacientů má nebezpečnou variantu HUS způsobující selhání ledvin. Počet nových případů nákazy sice postupně klesá, ústav pro vyhodnocování rizik (BfR) však nadále varuje před konzumací syrových klíčků a výhonků.


Mluvčí BfR Jürgen Thier-Kundke dnes podle DPA potvrdil, že nedávno zjištěnou střevní nákazu v oblasti Bordeaux na jihozápadě Francie způsobuje bakterie nebezpečně zmutovaného kmene O104, stejně jako v Německu. Onemocnělo deset osob, zatím ale nic neukazuje na to, že by tam nákaza přišla z Německa.

Francouzi podezírají Brity, Švédi tápou

Francouzské úřady podezírají semena dovezená k naklíčení z Velké Británie. Britské zdravotnické orgány už podezření prověřují, výsledek zatím neoznámily.
Ve Švédsku ale byl zjištěn první případ nákazy EHEC, který nemá žádnou přímou souvislost s Německem. Musí jít proto o infekci domácího původu. Oznámil to v úterý švédský ústav pro kontrolu nakažlivých chorob s tím, že zatím zůstává nejasné, kde se mohl pacient nakazit.


Švédsko zatím registrovalo 53 případů nákazy bakterií EHEC, z toho 18 v obzvlášť nebezpečné variantě HUS, která způsobuje selhání ledvin. Všechny tyto případy ale měly nějakou souvislost s Německem, takže odtud se předpokládala i nákaza, napsala agentura AP.

olesja ( 29. června 2011 11:48 )

Chytrý jak rádio.

Zobrazit celou diskusi