Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemi málem zasáhl asteroid, viděli ho i amatéři!

Ilustrační foto. Asteroid se přiblížil k Zemi velmi blízko
Ilustrační foto. Asteroid se přiblížil k Zemi velmi blízko  (Autor: profimedia.cz)
Autor: evak, ČTK - 
27. června 2011
22:12

Malý asteroid velikosti dálkového autobusu proletěl v pondělí večer v relativně těsné blízkosti kolem Země. Naši planetu minul několik minut po 19. hodině ve zdánlivě bezpečné vzdálenosti 12 000 kilometrů nad zemským povrchem, astronomové mu naměřili rychlost kolem 100 000 kilometrů za hodinu. Přesto ho mohli ve svých dalekohledech nakrátko spatřit i amatérští astronomové.

Těleso označované jako 2011 MD objevil ve středu automatický teleskop v Novém Mexiku. Podle astronomů se vesmírné těleso podobné velikosti přiblíží na tak malou vzdálenost k Zemi přibližně jednou za šest let. Průlet tělesa 2011 MD vnímali jako dobrou možnost k prozkoumání vlastností asteroidu.

Objekt má podle odhadů americké agentury NASA průměr pěti až 20 metrů a je možná nepravidelného tvaru. Bližší však vyplyne až z vyhodnocení získaných údajů. Nejblíže se ale asteroid dostal k Zemi nad jižním Atlantikem, z pevniny byla nejblíže Jižní Amerika a Antarktida.

Asteroidy jsou považovány za pozůstatek původního materiálu, z nějž vznikla naše sluneční soustava, tedy planety a jejich měsíce. Průměr skalnatých asteroidů kolísá od několika metrů k 1000 kilometrům. Astronomové odhadují jejich počet asi na 100 000, z toho několik stovek se jich pohybuje po drahách umožňujících potenciální kolizi se Zemí. Každých řádově 10 000 let spadne na Zemi objekt o průměru asi 100 metrů. Větší pak mohou způsobit vážnou katastrofu. Vědci se snaží vyzkoumat, jak tyto vesmírné bomby odklonit z kolizní dráhy.

odol ( 27. června 2011 23:08 )

Blesk má pravdu!!! Videl som ho,len som na neho zakričal:Ahoj Karle!! No neodpovedal mi,bolo vidno že má riadny ,,fofr,,.Preletel okolonašj ,,rodnej vísky,, a letel škodiť imperialistom!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi