EHEC se prvně přenesla z člověka na potraviny!

Německé úřady poprvé zaznamenaly přenos nebezpečné střevní bakterie EHEC způsobující smrtelné průjmové onemocnění z člověka na potraviny. Jimi se pak nakazilo dalších 20 lidí. Jak přesně se bakterie na potraviny dostala, se nyní prošetřuje.
Šiřitelem v tomto případě tak nebyly zeleninové klíčky, které laboratorní testy potvrdily jako zdroj nynější nákazy, ale zaměstnankyně firmy zajišťující pro zákazníky oslavy a večírky. Pozdější testy u ní infekci odhalily. V době, kdy připravovala potraviny pro slavnost v severoněmeckém Dolním Sasku, se ale u ní ještě žádné symptomy neobjevily. Ze 65 hostů oslavy onemocnělo průjmovou chorobou 20 osob.
Ze 65 hostů oslavy onemocnělo průjmovou chorobou 20 osob. U dvou z nich stejně jako u pracovnice "pártyservisu" se projevil takzvaný hemolyticko-uremický syndrom, při němž pacientům selhávají ledviny, dochází ke chudokrevnosti a poruchám nervového systému.
Nebezpečná střevní nákaza si za více než měsíc od vypuknutí vyžádala 39 lidských životů - 38 z nich v Německu, jedna žena jí podlehla ve Švédsku. Infikováno bylo přes 3300 lidí.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.