Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrtící nákaza z okurek se šíří dál!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
27. května 2011
07:32

Němečtí experti pokračují v horečném pátrání po původci smrtící střevní infekce, která už v zemi na svědomí 3 lidské oběti a 700 nakažených. Zdrojem nebezpečné bakterie, která způsobuje krvácivý průjem, jsou podle všeho salátové okurky ze Španělska. Pátrání po původu nákazy v noci na dnešek vyhlásilo španělské ministerstvo zdravotnictví.

Agentura DPA napsala, že nemocných je v Německu už nejspíš kolem 700, zejména na severu země. Ve Španělsku jsou v podezření dvě farmy v provinciích Málaga a Almería, z nichž mohou kontaminované okurky pocházet.

Majitel jedné z nich se ale proti podezření energicky ohradil. "Nejspíš potřebují obětního beránka," řekl ředitel zemědělské farmy v Málaze. Nevyloučil, že okurka byla kontaminována při nesprávné manipulaci v Německu.

Gerd Sonnleitner, šéf německého Svazu zemědělců, se vyslovil pro zpřísnění pravidel pro dovoz zeleniny. "Žádáme, aby byla zavedena jednotná pravidla pro celou Evropskou unii," uvedl Sonnleitner v dnešním vydání listu Rheinische Post. Pravidla, která jsou v samotném Německu velmi přísná, by podle něj měla platit i pro dovoz ze třetích zemí.

Podle sdělení Evropské komise experti zkoumají další možný zdroj nákazy, tentokrát okurky z Nizozemska. Střevní infekce se už rozšířila do Švédska, které má k dnešnímu dni deset nemocných, do Dánska, kde jsou hlášeni čtyři, do Británie se třemi postiženými a Nizozemska s jedním.

Podle agentury DPA vyřadily mnohé německé restaurace, jídelny, nemocnice a školy čerstvou zeleninu dočasně z jídelníčků. Dovozci španělské okurky bojkotují.

České ministerstvo zemědělství situaci bedlivě sleduje. "Ministr zemědělství Ivan Fuksa ještě před vystopováním původu nákazy připravil výzvu dozorovým orgánům, aby věnovaly zvýšenou pozornost potravinářskému zboží, jehož prostřednictvím se nákaza může šířit, a případný výskyt na našem území mu neprodleně hlásily," řekla ve čtvrtek ČTK mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková.

Němečtí vědci zjistili, že jde o bakteriální kmen typu HUSEC 41, avšak zmutovaný, na který nezabírají antibiotika ani penicilin. Nemocní konzumovali ve zvýšené míře syrová rajčata, salátové okurky a listový salát.

anasyi ( 28. května 2011 15:00 )

johanka,vem si,ze v spanelsku se pestuje cely rok,tzn., ze spanelsky granjeros muzou sve produkty prodavat po cely rok a nehlede na to,maji zajem navazat kontakt do cech,s tim,ze by se odbourali skladovy retezec,tudiz ceny by byly dostupnejsi pro konzumenty.Tzn., ze by cesti trhovci mohli prodavat po cely rok,tzn., ze by meli praci,defakto moznost vydelku.Ja si osobne myslim,ze tohle je umele vyvolalana panika na lidi,aby pri pohledu na to,ze neco je v ceskem obchode spanelske,vyvolal odpor a tudiz se zamezilo k dodavce.Opet pouze dukaz toho,ze se lide nechaji zmanipulovat na zaklade nepodlozene informace.

gogo ( 27. května 2011 22:19 )

Přesně tak. Český člověk je dnešním mocipánům dobrý tak 1x za čtyři roky. Kdy si z něj udělají legraci a pak plundrují a rozkrádají tuto zem vesele dál.

johanka ( 27. května 2011 10:09 )

Občas jedu do Pražské tržnice nakouipit zeleninu a ovoce. Byla jsem tam také včera. Dva prodejci vedli diskusi, že kdyby neměli zboží z dovozu, tak nemají co prodávat. Ty doby, kdy v tržnici prodávali svoje produkty naši zemědělci jsou díky naší vládě v nenávratnu. Místo naší zeleniny se prodává všechno z dovozu. Dotace nejsou a pěstovat něco za těchto podmínek se nevyplatí. Je to tak, jak píše limak007, naše vláda a její ministři na nás kašlou-oni si kvalitní zboží kupují jinde a na nás jim nezáleží

limak007 ( 27. května 2011 09:54 )

Já zase bedlivě sleduji, jak ministerstva na lidi z vysoka s...u!

Zobrazit celou diskusi