Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Během nepokojů v Sýrii zemřelo již 800 lidí!

Autor: evak, ČTK - 
7. května 2011
19:48

Podle syrské skupiny na ochranu lidských práv v Sýrii za posledních sedm týdnů při potlačování protivládních protestů zahynulo 800 lidí. Jednotky syrské armády podporované tanky podle zpráv dnes ráno obsadily syrské přístavní město Banijás, které je jedním z center odporu proti prezidentu Bašáru Asadovi. Cílem se podle Reuters staly především sunnitské čtvrti, které odmítají autokratickou vládu prezidenta. Opozice navrhla, aby se do půl roku konaly svobodné volby.

Vojáci na tancích vjeli do města ze tří směrů, uvedl nejmenovaný aktivista pro lidská práva. Zamířili okamžitě do jižních sunnitských čtvrtí, kde se lidé proti tankům stavěli jako štíty. Obyvatelstvo Banijásu tvoří většinou právě sunnitští muslimové.

Většina spojení s přístavem byla přerušena, stejně jako komunikace a elektřina.
Spojené státy a Evropská unie zesílily tlak na Asadův režim, který nadále tvrdě zasahuje proti hnutí odporu, jež v zemi začalo před dvěma měsíci. Washington pohrozil dalšími kroky proti Asadovi, pokud Damašek nepřestane opozici krvavě potlačovat. Evropská unie se rozhodla uvalit sankce na 13 členů syrského režimu, podle diplomatických zdrojů však zatím nikoli na prezidenta Asada. Francie ujistila, že jde jen o první etapu a že sankce budou rozšířeny na nejvyšší představitele.

Tanky obkličují města

Tanky obklíčily Homs a Banijás, kde se konaly rozsáhlé demonstrace, již před několika dny. Syrské úřady obviňují z násilností ozbrojené zločinecké gangy a teroristické skupiny. Podle obránců lidských práv bylo v pátek v Homsu zastřeleno 16 demonstrantů.

Úřady také přistoupily k dalšímu zatýkání. Od začátku protestního hnutí bylo zatčeno podle nevládních organizací přes 8000 lidí.

Syřané usilují o politické reformy a volají po odstoupení prezidenta Asada. Damašek sice některé z požadavků splnil nebo hodlá splnit, ale Asad odstoupit nechce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi