Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poláci zuří: Rusové vyměnili Kaczyńského památník

Autor: oj, INT - 
10. dubna 2011
17:57

Drzí Rusové vyměnili památní desku věnovanou obětem tragédie, při které loni u Smolenska zahynul polský prezidentský pár spolu celou posádkou na palubě. Z památníku zmizela zmínka o katyňském masakru, který si letěla delegace připomenout.

Poláci se o výměně pamětní desky dozvěděli v den výročí letecké tragédie. Současný polský prezident Bronisław Komorowski se na protest rozhodl nepokládat k desce na místě, kam spadl polský prezidentský speciál, květiny.

Na desce byl původně vytesán zlatým písmem nápis, že je věnovaná památce 96 Poláků, kteří zahynuli při akci věnované 70. výročí sovětské genocidy v katyňském lese spáchané na zajatých polských důstojnících. Na nové desce není o genocidě ani zmínka.

Rusové se brání tím, že to není místo, kde se truchlí nad Katyní. Místním se navíc nelíbilo, že je nápis v polštině. Proto se rozhodli vyměnit desku tak, aby ji údajně chápali i Rusové.

Smutné výročí si připomíná celé Polsko

Poláci si dnes první výročí tragické nehody připomínají na mších, na hřbitovech, na různých smutečních shromážděních ale i doma u televize. Rodiny obětí se bez přítomnosti médií sešly na mši na varšavském vojenském letišti Okencie, odkud před rokem vyletělo letadlo s jejich blízkými.

Před devátou hodinou, tedy v době, kdy se letoun zřítil u smolenského letiště, se na různých místech Polska rozezněly sirény, řidiči v autech troubili, lidé se zastavili k minutě ticha. Na některých domech visí polské státní vlajky se smuteční stužkou.

venxa ( 11. dubna 2011 16:31 )

Jeanette007 DEKUJI.

jeanette007 ( 11. dubna 2011 16:07 )

Dobrý den, naprosto souhlasím s vencapernik. Co vy vlastně víte? Na vše se koukáte jen tak povrchně a poté tady píšete naprosté nesmysly. A co se týče desky na památníku ve Smolensku?! Tuto desku vyměnili přes noc a ani poláky na to neupozornili. Proč by měl být na desce ruský nápis? Jenom proto, že Smolensk patří do Ruska? Ne! Je to jen další politický tah. A když už, proč se nezmínili o tom Katyňském masakru, o kterém byla zmíňka v desce původní? Proč by měli Poláci zapomenout konečně na Katyň? Já bych také nezapoměla. A ještě víc bych se rvala o pravdu! Tím spíš, aby rusové neměli neustále nad námi nadvládu. Už toho bylo dost! A my co se zajímáme o dějiny, moc dobře víme, o čem mluvíme.

venxa ( 11. dubna 2011 14:56 )

Vy nemyslici prostackove, nez zacnete Polaky kritizovat naucte se neco z historie. Proc by nemeli Polaci nenavidet Rusaky? Co jim kdy udelali dobreho? Proc by ten napis mel byt taky rusky? Vite kde je Minsk,Brest a Lvov? To vsecno patrilo Polakum nez je je Hitler a Stalin v roce 39 napadli. Odsuzujete Nemce za vrazdeni obyvatelstva ale co Rusaci? Vite co to byla Katyne? Rusaci okupupuji UKRADENE Polske uzemi dodnes, zrovna tak jako Rumunsko a kus byvaleho Ceskoslovenska. Podivejte se mapu Evropy pred rokem 38. Tak neplacejte ty vase nehoraznosti. Polaci maji alespon narodni hrdost coz se o mnoha Cesich neda rici. Furt lezete tem za.sra.nejm Rusakum do PR.DE.LE, hovada bezcharakterny.

fely ( 11. dubna 2011 01:35 )

byl jste u toho?

fely ( 11. dubna 2011 01:34 )

vyměnily a změnily obsah

Zobrazit celou diskusi