Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Táta předá vládu, navrhli prý Kaddáfího synové

Kaddáfího synové chtějí ústavní demokracii. Bude s tím otec souhlasit?
Kaddáfího synové chtějí ústavní demokracii. Bude s tím otec souhlasit?  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jos - 
4. dubna 2011
12:03

Nejméně dva ze synů libyjského vůdce Muammara Kaddáfího navrhují přechod k ústavní demokracii, který předpokládá konec vlády jejich otce.

Zprávu přinesl americký list The New York Times s odvoláním na diplomata, který nechtěl být jmenován. Americký deník uvádí, že předání moci by řídil Kaddáfího syn Sajf Islám. Deník ale nepíše, zda osmašedesátiletý Kaddáfí s tímto scénářem souhlasí. "Ale jedna osoba blízká synům naznačila, že to vypadá, že otec souhlasí," uvedl The New York Times.

Dva synové prý chtějí pokročit kupředu, aby změnili zemi už bez jejich otce, tvrdí list s odvoláním na osoby blízké synům Sajfovi Islámovi a Saadímu.

Návrh na předání moci může obrážet rozdíly, které se mezi syny Kaddáfího projevují dlouhodobě. Zatímco Sajf a Saadí studovali na západních školách, dva další synové Chámis a Mutasim Bilál jsou považováni za zastánce tvrdé linie. Chámis stojí v čele provládní milice a pokud jde o Mutasima, bezpečnostního poradce, je považován za rivala Sajfa v závodech o následnictví po jejich otci, uzavírá americký deník.

Zobrazit celou diskusi