Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Silné zemětřesení postihlo Jávu, tsunami nepřišly

Tento obrázek je ze zemětřesení v Japonsku. Obyvatélé Jávy měli tentokrát velké štěstí.
Tento obrázek je ze zemětřesení v Japonsku. Obyvatélé Jávy měli tentokrát velké štěstí.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jos - 
4. dubna 2011
08:11

Zemětřesení o síle 6,7 stupně Richterovy škály udeřilo v neděli večer jižně od indonéského ostrova Jáva a vyvolalo paniku v pobřežních oblastech.

Úřady sice vydaly varování před ničivou vlnou cunami, po 90 minutách ho ale odvolaly, uvedla agentura AP. Zatím nejsou informace o tom, že by si otřesy vyžádaly nějaké oběti nebo že by způsobily škody.

Epicentrum zemětřesení leželo v Indickém oceánu, 412 kilometrů jihovýchodně od indonéské metropole Jakarty a 210 kilometrů severovýchodně od Vánočního ostrova. Otřesy vycházely z hloubky 24 kilometrů pod mořským dnem. Sílu otřesů seizmologové původně stanovili na 7,1 stupně, později ji ale přehodnotili na 6,7.

Ve městě Cilacap na Jávě vyvolaly otřesy paniku. Lidé vybíhali z domů a prchali na vyvýšená místa v obavě před ničivou vlnou cunami. Mnoho lidí se podle AP také uchýlilo do mešit, kde se začali modlit. Varování před cunami oživilo vzpomínky na ničivé zemětřesení o síle 9,15 stupně Richterovy škály z prosince 2006. Vlna cunami vyvolaná otřesem se tehdy přehnala přes Indický oceán a na jeho pobřeží zabila přes 230.000 osob.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi