Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kaddáfí stahuje vojska z východu, jde mu o západ

Kaddáfí opouští východ. Chce si udržet hlavně západ.
Kaddáfí opouští východ. Chce si udržet hlavně západ.  (Autor: Reuters)
Autor: evak, ČTK - 
27. března 2011
12:35

Libyjští povstalečtí bojovníci po dobytí východolibyjského města Adžedábíja pokračují v postupu na západ. Podle nedělní zprávy televizní stanice Al-Džazíra dorazili k městu Ukajlá, které je od Adžedábíje vzdáleno asi 110 kilometrů.

Povstalci tvrdí, že síly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího opustily také další město na východní části pobřeží Brigu. "Kaddáfí stáhl své síly z Adžedábíje a Brigy, aby mohl plnou silou útočit na Misurátu," podal telefonicky zprávu povstalec uváděný jako Saadún. V případě vítězství by podle něj Kaddáfí mohl ovládat celou západní část země, o východ by naopak přišel.

Koalice pokračuje v náletech

Podle Pentagonu vzdušné síly mezinárodní koalice v sobotu podnikly 160 leteckých misí. Je to o sedm více než v pátek. NATO i USA chtějí v náletech pokračovat. V úspěch případné pozemní mise moc nevěří.

Mluvčí Kaddáfího režimu Músá Ibráhím řekl: "Koaliční síly v sobotu večer útočily na Kaddáfího jednotky podél asi 400 kilometrů dlouhé cesty spojující Adžedábíju s městem Syrta." Vyzval přitom k okamžitému ukončení těchto úderů, při nichž podle něj o život přišlo mnoho civilistů, kteří před nálety údajně po této cestě utíkali.

Podle povstalců si boje v Adžedábíji vyžádaly devět mrtvých a devět zraněných. Za městem byla podle zdravotnických zdrojů nalezena těla nejméně 21 členů provládních jednotek.

zaviracispendlik ( 27. března 2011 18:27 )

gogo ( 27. března 2011 16:32 )

Ostudná agrese států které si říkají "demokratické" pokračuje... A my tomu máme tleskat a říkat tomu "osvobozování"... nebo "zavádění demokracie" .... Mrtvé nikdo ani počítat po této agresi nebude. Stejně jako nikdo nepočítal tisíce zabitých při osvobozování Afghanistánu či Iráku... A přitom obava o život lidí (jak licoměrné!) se uvádí jako důvod této agrese.... Neuvěřitelné …

Zobrazit celou diskusi