Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zabiják z Devínské byl zfetovaný a opilý

O střelci Hamrovi teď vyšly na povrch informace z pitvy
O střelci Hamrovi teď vyšly na povrch informace z pitvy  (Autor: isifa, sita)
Autor: evak, ČTK, Nový Čas - 
2. března 2011
18:01

Slovenská policie ve středu vydala informace ohledně masakru, který vloni proběhl v bratislavské čtvrti Devínská Nová Ves. Vrah, který zastřelil 7 lidí a další zranil, byl pod vlivem alkoholu a v jeho těle navíc při soudní expertize nalezli stopy acetonu. Tuto látku si narkomané do těla vpravují nejčastěji vdechováním.

Ľubomír Harman, který loni v bratislavské Devínské Nové Vsi vyvraždil rodinu v sousedním bytě a další ženu smrtelně zranil během střelby na ulici, byl podle výsledků pitvy v době útoku podnapilý a zfetovaný.

"V krvi měl půl promile etanolu a také aceton," prohlásil ve středu mluvčí slovenského ministerstva vnitra Gábor Grendel. Aceton patří mezi nejběžnější látky, které se používají při fetování, ve vyšších koncentracích se však může vyskytovat také u diabetiků. Grendel však hned vyvrací, že by měl Harman cukrovku. Narkomané aceton nejčastěji vdechují.

Motiv činu, který nemá na Slovensku obdoby, však stále není znám. Útočník zahájil zběsilou palbu samopalem na okraji Bratislavy koncem loňského srpna. Nejdříve zastřelil šest členů sousední rodiny, jednu ženu pak zabil při střelbě na veřejném prostranství. Další lidé utrpěli při útoku zranění, mezi nimi také jeden Čech. Během policejního zásahu spáchal Harman sebevraždu, podle ministerstva vnitra však už byl v té době smrtelně postřelen policisty do hrudníku.

Policie byla očištěna

"V pořadí prvním zraněním na těle Ľubomíra Harmana byl průstřel hrudníku. Šlo o zranění, v jehož důsledku by nastala smrt během několika sekund, případně minut," uvedl Grendel. Muže podle něj zasáhl ze samopalu policista ze zásahové jednotky. Ministerstvo vnitra vyvrátilo spekulace, že policie při zásahu zranila kromě útočníka i další osoby.

Slovenská policie si teď prý dle ministra vnitra zaslouží uznání celé společnosti. Toto prohlášení směrem k policistům přišlo v pravý čas, jelikož se začaly množit zprávy, kdy policisté své zbraně při pochůzkách zapomínali na neobvyklých místech.

Do kin se dostal dokument o útoku

Ve slovenských kinech se v současnosti promítá dokumentární film o Devínské tragédii. Snímek přináší výpovědi lidí z domu, v němž útočník i vyvražděná rodina bydleli, Harmanových známých a také příbuzných obětí. Navzdory očekáváním film mnoho nových informací nepřinesl, tvůrci se spíš zaměřili na popis události z veřejně dostupných zdrojů. Harman prý nikdy neměl problémy s vyvražděnou rodinou přímo. Trápili ho spíš jejich příbuzní, kteří si z něj prý často dělali legraci a šikanovali ho.

evita5555 ( 3. března 2011 10:20 )

Pán Lipšic si myslí, že máme všetci len krátku pamäť a čo sa stalo pred rokom si už nikto nepamätá a hlavne tí, čo boli priamymi účastníkmi. Asi niekoho začali zaujímať nábojnice, ktoré sa našli,alebo to, že kto ich vlastne postrelil, či to náhodou neboli aj policajti. Pretože ak by to bol opitý a sfetovaný vrah a nie zúfalý človek, tak by zastrelil aj jeho zvedavé susedky, ale on ich poslal domov. A tým, čo život znepríjemňujú odporní susedia, sexrú im pred dvere a natierajú kľučky svojimi exkrementami, celé noci im nedajú spať, vytápajú ich raz za týždeň a podobne, je motív činu naprosto jasný. Ľudia by skôr prijali pravdu, že s takým niečim sa policajti v našich končinách ešte nestretli, takže nemali žiadne skúsenosti a preto jednali tak, ako jednali. Pán Lipšic nedávno vyhlásil, že osobne dohliadne na to, aby jedna ďalšia asociálna tmavšia rodina neznepríjemňovala život polovici dediny, tak nech to aj urobí čo najskôr, lebo teraz, keď si policajti zabúdajú samopaly hocikde sa môže stať, že ho nájde niekto z tej šikanovanej dediny, dá si panáka, šňupne odlakovača a vyrieši problém ako pán Harman.

okulka ( 3. března 2011 07:47 )

či sa mám smiať, alebo plakať nad týmto zistením. Zaujímavý je najmä čas, ktorý ubehol od udalosti. Strelec strieľal v auguste a v septemberi už bol spopolnený. Naša "rýchla" polícia, tak ako pri zásahu, "superrýchlo" zverejnila výsledky pitvy. Je to skôr zakrývací manéver. Ja bývam v Devínskej na ulici P. Horova (pod našimi balkónmi aj skončil strelec) a bola som v tom čase doma. Strieľalo sa asi 45 minút, no na tlačovke ministra Lipšica a policajného šéfa Spišiaka tesne po udalosti, vyplynulo, že sa tu strieľalo asi 10 minút a polícia svojim úžasným zákrokom hneď všetko vyriešila. Z toho vyplýva, že tí, ktorí túto streľbu zažili na vlastnej koži, neuveria ani slovo z týchto výsledkov vyšetrovania.

vonamula ( 2. března 2011 18:18 )

... a taky měl čtyři samopaly, kulomet, v řiti schovanej granát a byl to ultrapravičák a hakenkrojcem přes celý záda. děti, byl to RASISTA, fujjj !!!

Zobrazit celou diskusi