Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kaddáfí se zabarikádoval v Tripolisu

Autor: ČTK, pf, šim - 
27. února 2011
23:56

Násilím sužovanou Libyi, která je teď snad nejnebezpečnějším místem na světě, opouštějí desetitisíce cizinců. To se týká i 22 Čechů, kteří zemi opustí nejpozději v pondělí. Jen jedna žena výzvy úřadů odmítla a se čtyřmi dětmi zůstala v rozbouřeném Tripolisu. Zabarikádovaného libyjského vůdce střeží elitní vojáci vyzbrojení špičkovými zbraněmi.

Celý východ země pod kontrolou opozice, libyjský diktátor zabarikádován v Tripolisu a chráněn třemi tisícovkami elitních vojáků a nejmodernější technikou.

Nadále krajně vypjatá situace v arabském světě vedla k evakuaci 22 Čechů. Kromě pěti zaměstnanců velvyslanectví ze země nejpozději dnes odjede šest turistů, kteří před týdnem vyrazili do pouště. Dalších 11 občanů ČR se po pobytu v Benghází pravděpodobně už evakuovalo z Libye trajektem nebo letadlem.

„Jednu ženu, která dlouhodobě žije se čtyřmi dětmi v Tripolisu, se snažil úřad přesvědčit. Opustit Libyi ale odmítla,“ řekl Blesku mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář, který podotkl, že matka zůstává ve městě kvůli rodině.

Podle dalších informací zatím Česko neplánuje vyslat do libyjské metropole vojenský speciál, v případě nouze je ale letoun připraven okamžitě odstartovat. Hromadný úprk ze země se teď týká desítek tisíc lidí.

Podle předsedy regionálního výboru humanitární organizace Červený půlměsíc Mundžiho Silma proud uprchlíků neustává. „Je to humanitární krize, přijímací kapacity jsou přečerpány. Vyzývám k řešení tohoto problému. Všechny země se musí zmobilizovat, aby pomohly z Libye repatriovat své občany,“ řekl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi