Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vaše máma je mrtvá, řekl novozélandský záchranář

Autor: ČTK, oj, Kjos - 
23. února 2011
14:32

VIDEO: Obětí smrtícího zemětřesení rychle přibývá. Nejničivější přírodní katastrofa na Novém Zélandu za posledních 80 let si zatím vyžádala 75 životů. 300 lidí se ale stále pohřešuje a šance na jejich přežití se každou minutou snižují.

Záchranáři: Vaše máme se už nevrátí

Stovky lidí se musí rozloučit se svými dcerami, syny, rodiči. V troskách televizní budovy je uvězněno až 100 lidí. Jednou z nich je i moderátorka Dona Manning, na kterou před troskami čekají její děti Libby (18) a Kent (15). „Moje máma je superžena. Dokáže cokoliv, ale před chvílí tu byl policista a začal: Mám pro vás strašnou zprávu. Není žádná naděje, že vaše matka přežila… Říká se slzami stékajícími po tváři Libby, která stále věří, že máma je na živu a čeká, až ji záchranáři vysvobodí.

Záchranáři u trosek budovy museli být ale odvoláni, protože budova se stále sesouvá a úřady se obávají, že se zcela zřítí a ohrozí i záchranáře. Policie navíc přinesla rodinám děsivou zprávu: "Skutečnost je taková, že nevěříme, že by tam mohl někdo přežít," řekl šéf policejních operací. "Nemohu riskovat život svých mužů pro lidi, o nichž si myslíme, že nemohli přežít," dodal policista.

Neděje blízkým vrací Ann Bodkin

Naději lidem čekajícím na zprávy o svých blízkých dal případ Ann Bodkin,

Záchranáři odnášejí Ann Bodkin Záchranáři odnášejí Ann Bodkin | Reuters
kterou ve středu záchranáři po 26 hodinách vyprostili z trosek čtyřpatrové budovy Pyne Gould Guiness. Starosta ihned informoval jejího manžela Grahama, který úzkostlivě sledoval záchranné práce. Ann pak byla za potlesku přihlížejících převezena do nemocnice.

Na stejné zprávy před budovou čeká Mark Maynard. Jeho manželka pracovala v prvním patře. Maynardovi volala 20 minut před zemětřesením, aby mu řekla, že si doma nechala mobil. "Zatím jsem nedostal dobré zprávy. Můžu jenom čekat. Co chcete, abych dělal jiného?" řekl dnes ráno.

Video Nový Zéland zasáhlo silné zemětřesení - Youtube.com
Video se připravuje ...

V poničených čtvrtích policie kvůli bezpečnosti vyhlásila zákaz nočního vycházení. Oblast je podle policistů příliš nebezpečná, protože budovy oslabené zemětřesením by se mohly zřítit při následných otřesech, které jsou ve městě s 350.000 obyvateli stále cítit.

Podle serveru news.com.au bylo v centru Christchurche kvůli krádežím zadrženo šest lidí. Úřady vyzvaly obyvatele, aby zůstali doma a vycházeli jen v nutných případech. Kdo se po 18:30 místního času objeví na ulici, bude zadržen.

Zobrazit celou diskusi