Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bezdomovec s deseti promilemi přežil mrazivou noc

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: ČTK, mivr - 
29. ledna 2011
14:10

Říká se, že kapka alkoholu zahřeje. O tom se přesvědčil polský bezdomovec, který ale v sobě zdaleka jen kapku neměl. Polonahý byl objeven na lavičce v desetistupňových mrazech a v krvi měl přes deset promile!

Případ se stal v polském pohraničním městě Cieszyn na pomezí s Českem. Před místním nádražím na lavičce byl nalezen bezdomovec, který nejevil známky života. Přivolaná záchranná služba zjistila, že muž je v bezvědomí a má 10,24 promile alkoholu v krvi! Přitom při tomto množství by většina lidí byla po smrti, lékaři považují za životu nebezpečnou už úroveň tří promile.

Smrtící rekordy

I přes neuvěřitelnou hodnotu promile muž z Cieszyna není v Polsku rekordmanem. Před několika lety bylo u jistého vesničana z centrální části země naměřeno dokonce 12,3 promile alkoholu v krvi! Pětačtyřicetiletý muž tuto dávku přesto přežil.

V Česku je rekordmanem mezi podnapilými zřejmě čtyřiačtyřicetiletý muž ze Semilsku, který před pěti roky naboural fekální vůz s osmi promile alkoholu v dechu. Od soudu dostal jen podmínku, ale nepoučil se. O rok později přesto v opilosti boural znovu, pro změnu s traktorem.

zamlzena ( 30. ledna 2011 10:32 )

alkohol by se měl prodávat jen ve specielních obchodech a na legitimace,kde by bylo maximum spotřeby vyznačeno. Je zákaz lehkých drog a toto je zákonodárcům fuk, a někteří si sami rádi přihnou více než by měli.Nadměrné pití není jen věcí jedince ale zasahuje to do života jiných.... Bezdomovci by neměli existovat,je to projev slabé sociální sítě a slabého státu. Snad jsme v roce 2011,a není středověk.

stastnyjim ( 30. ledna 2011 10:10 )

No jo, takovýho bezdomovce by jistě strašně mrzelo, kdyby věděl, že si pitím ničí cenné neurony v mozku.

stastnyjim ( 30. ledna 2011 10:08 )

Tak ta Walenská byl Walesa a správně česky je "opilí lidé".

olesja ( 30. ledna 2011 09:20 )

A nebyl to náhodou Fridex???

capitan_jorge ( 29. ledna 2011 17:11 )

Máte naprostou pravdu, na ty ochlasty bych používal ty nejlacinější s velkou odchylkou do plusu. Já jsem to psal ze dvou důvodů. Vadí mi, že novináři neumí rozlišit dech od krve a píšou, nepoučitelně, stále dokola, že ten a ten měl při kontrole Policií tolik a tolik promile alkoholu v KRVI. Což je vlastně jejich problém, ale měli by to časem zvládnout. To podstatné, pro slušné lidi, jsem napsal, aby o tom věděli a trvali na odběru krve, i když by si jej měli zaplatit. Představa, jít kvůli špatným testerům do basy nebo v lepším případě před pořádkouvou komisi není zrovna příjemná.

Zobrazit celou diskusi