Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Moskva: Policie má dalšího podezřelého radikála

Autor: ČTK, oj - 
27. ledna 2011
12:10

Ruská policie zveřejnila jméno dalšího podezřelého z pondělního sebevražedného atentátu na moskevském letišti Domodědovo, který připravil o život 35 lidí. Jedná se o radikálního islamistu Razdobuďka.

Vyšetřovatelé se však stále zdržují oficiálních vyjádření. Nicméně už ve středu premiér Vladimir Putin bez dalších podrobností poznamenal, že podle předběžných zjištění teroristický útok nemá žádný vztah k severokavkazskému Čečensku, kde Rusové v 90. letech vedli tvrdé boje proti tamním islámským separatistům.

"Bezpečnostní orgány nevylučují, že (Razdobuďko) mohl být organizátorem či dokonce vykonavatelem teroristického útoku," napsal list Kommersant, podle něhož údaje o podezřelém dostali policisté a agenti tajné služby na severním Kavkaze a na jihu Ruska.

Policie prověřuje i další jména

"Ani zdaleka to není jediný člověk, který je prověřován z účasti na atentátu. Proto se závěry nelze spěchat," upozornil však v listu nejmenovaný zdroj z bezpečnostních orgánů.

Razdobuďko je prý členem islamistické teroristické skupiny z jihoruského Stavropoského kraje zvané nogajský džamaat (či také nogajský batalion), která vznikla za dob válek ruských sil v Čečensku.

Vydat se na sebevražednou misi do Moskvy podle vyšetřovatelů donutili obě ženy zbývající členové džamaatu. Jejich dětem prý vyhrožoval právě Razdobuďko.

Z předpokládaného teroristy, který spáchal atentát v Domodědovu, se našla jen hlava, který měla spíše slovanské než kavkazské rysy. Zřejmě proto se Razdobuďko dostal do popředí pozornosti vyšetřovatelů. Totožnost pachatele však mají teprve určit testy DNA.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi