Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fialová: Pod žebrem měla kus olova!

Autor: INT, ČTK, vk, Krvs - 
25. ledna 2011
19:55

AKTUALIZOVÁNO: Když se ozvala silná exploze, stála pouhé čtyři metry od sebevražedného atentátníka. Zdravotní stav slovenské herečky Zuzany Fialové (36, Obsluhoval jsem anglického krále), která byla mezi zraněnými při pondělním atentátu na moskevském letišti Domodědovo, je podle lékařů středně vážný. Pod žebrem jí zůstala kovová střepina. V úterý se kvůli tomu musela podrobit operaci.

Výlet pro ni a slovenského herce Ľuboše Kostelného (29, Rebelové), který Fialovou do Moskvy doprovázel, měl být příjemným zpestřením volného času před zahájením divadelní sezony. "Zdrželi jsme se běžnými věcmi. Koupili jsme si zmrzlinu a přímo na letišti jsem si potřebovali vybrat peníze z bankomatu. Najednou někdo začal křičet: »Všichni zemřete!« Nevěnovali jsme tomu až takovou pozornost. Teprve později nám došlo, že to byl bezprostřední signál k útoku," vzpomíná Alexandra, sestra Kostelného, která byla v Rusku s nimi.

Tlaková vlna je pak srazila k zemi. Během chvíle zhasla světla a asi deset sekund panovalo na místě úplné ticho. Pak se ozval nářek a pláč lidí, které zasáhly střepiny z bomby.

Video  3D animace výbuchu na moskevském letišti Domodědovo  - abl
Video se připravuje ...

Zachránila je náhoda

„Bylo to strašné, uvědomovali jsme si, že naší smrti zabránila jen náhoda, která si svou daň vybrala mezi lidmi, kteří stáli mezi námi a centrem výbuchu,“ dodává Kostelný. „Zuzka byla v šoku. Když jsem viděla, že má na hlavě kusy těla a mozku jedné z obětí, vytrhla jsem jí je i s vlasy. Vůbec nevnímala bolest. Chtěla jsem, aby se její stav ještě nezhoršil, když si v šoku uvědomí, co má na hlavě,“ řekla pro Aktualne.sk hercova sestra. „Vybuchl člověk a my jsme to všechno viděli. Odpálil se kousek od nás. Odstraňovali jsme ze sebe zbytky lidských těl,“ popsal útok na letišti sám Kostelný.

Fialová měla podle sestry Kostelného poraněnou také nohu, střepiny jí uvízly i v pravém boku. Kostelný byl zraněný na noze, Alexandra vyvázla bez škrábnutí. Kusy železa, které vystřelily z nálože, se jí zabodly do kožené kabely a do vysokých bot. Fialovou krátce po útoku odvezli do nemocnice, Kostelného po ošetření zdravotníci propustili. Společně se sestrou odjeli na slovenskou ambasádu v Moskvě, která by měla zajistit jejich převoz domů.

Na letišti bylo pět Slováků

Slovenské Ministerstvo zahraničních věcí v pondělí potvrdilo, že se na moskevském letišti v době výbuchu nacházelo minimálně pět Slováků. Podle informací slovenských médií byl na letišti herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný se sestrou Alexandrou. Další dva Slováci by podle předběžných informací měli být také v pořádku. České úřady nemají informaci, že by mezi zraněnými byli také nějací obyvatelé České republiky.

paja296 ( 26. ledna 2011 11:42 )

nic si z toho nedělej,nesmíš uporornovat na chyby deníku,politiku mužeš kritizovat jak chceš ale bulvár nesmíš.

odol ( 26. ledna 2011 11:24 )

Každé ľudské telo musí obsahovať určitý podiel železa.Dôležité však je akou formou sa dostane do tela....Je zlé ak sa to realizuje ,,koktavým železom,, alebo súčiastkami zo starej Lady.

marcela.k ( 25. ledna 2011 20:57 )

Co bylo v rozporu s pravidly diskuse? Vy jste se spletli a delate ze me buhvico. Nenapsala jsem nic vulgarniho, jen jsem upozornila na chybu a misto omluvy me osobe, jste vymazali muj prispevek. To snad opravdu nemyslite vazne.

zdepa ( 25. ledna 2011 20:22 )

na kusy železa. Jeden kus doletěl do mozku autora poplašné zprávy v Blesku.

Zobrazit celou diskusi