Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nad Antarktidou se zřítil vrtulník: Celá posádka zahynula

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, mivr - 
30. října 2010
13:32

Kvůli špatnému počasí havaroval ve čtvrtek nad Antarktidou francouzský vrtulník. Nikdo ze čtyřčlenné posádky nehodu nepřežil. V sobotu to potvrdili lékaři.

Stroj ve čtvrtek vyslal nouzový signál z místa vzdáleného přibližně sto kilometrů od Dumont d'Urville. Když záchranáři místo nehody objevili, našli celou posádku mrtvou.

Helikoptéra zajišťovala v Antarktidě spojení mezi francouzskou základnou Dumont d'Urville a francouzskou výzkumnou lodí Astrolabe, která je v současné době zamrzlá přibližně tři sta sedmdesát kilometrů severovýchodně od základny.

Nemohli je najít

Záchranné práce australských a francouzských týmů komplikovala špatná viditelnost, kvůli které do pátrání nemohly být nasazeny další vrtulníky. Nad oblastí v pátek asi hodinu kroužil americký vojenský letoun ve snaze navázat s posádkou rádiové spojení.

V pátek večer nakonec australské letadlo zpozorovalo tři těla a shodilo na místo nouzovou výbavu pro případné přeživší. To už byla ale bohužel marná snaha. Nehodu nikdo nepřežil.

Úmrtí všech čtyř Francouzů, pilota, mechanika a dvou pracovníků vědecké základny, v sobotu potvrdil lékař, kterého na místo přepravil další vrtulník francouzské vědecké základny, kam byla těla z místa havárie převezena.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi