Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Autobus vjel pod vlak: Nejméně 43 obětí!

Nehoda na Ukrajině
Nehoda na Ukrajině  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jaj, josK - 
12. října 2010
21:29

AKTUALIZOVÁNO: Linkový autobus s cestujícími vjel v úterý na jihovýchodě Ukrajiny pod vlak, který ho totálně zdemoloval. Podle posledních zpráv zemřelo 43 lidí. Osm lidí navíc utrpělo vážná zranění a stav některých z nich je kritický. Řidič autobusu nerespektoval světelnou signalizaci!

K nehodě došlo u města Ordžonikidze na jihovýchodě Ukrajiny na trati Nikopol - Mangan. Ukrajinská policie oznámila, že autobus vjel na koleje navzdory výstražnému znamení na železničním přejezdu. Viditelnost v obou směrech je 700 metrů. Na místě zemřelo 38 lidí, další pět pak v nemocnici. Osm lidí utrpělo navíc vážná zranění a stav některých z nich je kritický. Počet obětí tak ještě může stoupat.

Nehoda na Ukrajině Nehoda na Ukrajině | ČTK
Ukrajinský server ua.korrespondent uvedl, že k nehodě došlo na nechráněném železničním úseku, který v tu chvíli byl uzavřen pro dopravu, protože docházelo ke stěhování železniční soupravy, která slouží pro účely místní továrny.

Výstražné znamení na přejezdu prý fungovalo

Podle prvních zpráv z místa nehody fungovalo výstražné znamení bez závad. Řidič autobusu ho ale nerespektoval. Ukrajinské úřady už vydaly důrazné varování, aby řidiči respektovali světelné signalizace na vlakových přejezdech.

Nejedná se totiž o první havárii tohoto typu. I dosud nejhorší silniční tragédie měla podobný scénář - řidič autobusu přehlédl varovnou signalizaci a vjel na koleje, kde do vozidla vrazil vlak. Při nehodě před šesti lety zemřelo 15 lidí a dalších 25 se zranilo.

Pozůstalí obdrží odškodné

Ukrajinská vláda ihned po nehodě uctila pozůstalé minutou ticha a premiér Mikola Azarov nařídil, aby každé rodině obětí bylo vyplaceno odškodné sto tisíc hřiven (220 000 Kč).

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyhlásil na středu státní smutek za obětí.

e.44 ( 12. října 2010 19:59 )

Právě jsem to slyšela ve zprávách. Řidič před přejezdem nejdřív zastavil a posléze se opět, i přes fungující výstražné znamení a křik zděšených cestujících opět rozjel. Na přejezdu se zasek, měl problémy s řazením a pak došlo ke srážce... Proč na ten přejezd tak nepochopitelně vjel se můžeme jen domýšlet, to už se asi nikdy nedozvíme. A proč k tumu píše Blesk takovou nelogickou a nepodstatnou omáčku? Inu je to prostě Blesk.

limak007 ( 12. října 2010 15:40 )

"... k nehodě došlo na nechráněném železničním úseku, který v tu chvíli byl uzavřen pro dopravu, protože docházelo ke stěhování železniční soupravy, která slouží pro účely místní továrny."

gogo ( 12. října 2010 12:48 )

I u nás se něco podobného stalo. Tuším, že to bylo v roce 1969 a i počet obětí byl přibližně také takový.... Bylo to na přejezdu v Pískové Lhotě u Mladé Boleslavi...

Zobrazit celou diskusi