Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

V Německu se zřítil letoun: Jeden člověk mrtvý, osmatřicet zraněných

Autor: INT, mivr, Kama - 
5. září 2010
19:10

AKTUALIZUJEME: V Německu se dnes v rámci letecké show zřítilo letadlo do skupiny diváků. Podle posledních informací si nehoda vyžádala jednoho mrtvého a dvacet zraněných. Obětí se podle nejnovějších informacích stala žena (46). Podle očitých svědků se jedná o manželku místního politika.

Malý, vrtulový, sedmdesát let starý dvouplošník se na jihu Německa zřítil do skupiny diváků poté, co pilot ztratil nad strojem kontrolu. Dvouplošník se podle policie rozjížděl k letu ve formaci, když náhle zatočil doprava a vjel do přihlížejících diváků.

Nehoda se odehrála na letišti Lillinghof, ležícím asi 25 kilometrů severně od Norimberku, asi 45 minut po začátku leteckého dne, na který se přišlo podívat 3000 až 3500 návštěvníků.

Po nehodě byla akce konající se od roku 1969 okamžitě přerušena. Na místě zasahovalo přes sto hasičů, zdravotníků a záchranářů a několik lékařských vrtulníků, které dopravovaly těžce zraněné do nemocnic.

Svědci byli v šoku

Mluvčí místní policie uvedl, že pět zraněných je ve vážném stavu. Příčina smrti ženy bylo asi zasažení vrtulí. Pilot zůstal bez zranění, vyvázl jen se šokem. Muže, který leteckého veterána řídil, už vyslechla policie.

Podle ní šlo o zkušeného pilota, který na starých strojích létá už patnáct let a dvanáct let se účastní podobných přehlídek. Záchranné akce stále pokračují.

"Zrovna jsme pili kafe, když najednou začaly vzduchem létat stoly a židle a před námi jsme měli vrtuli stroje," popsal dění jeden ze svědků. Letadlo se zastavilo asi dvacet metrů před kontrolní věží a převrátilo se na předek.

Příčina nehody není známá

Proč při startu nečekaně zabočilo doprava, je stále nejasné. Několik svědků vypovědělo, že nenabralo dostatečnou rychlost, aby mohlo vzlétnout. "Pilot asi ztratil kontrolu nad svým letadlem," uvedl jeden ze zasahujících policistů.

Ve stejný den postihla nehoda také letecký den v hessenském městě Langenselbold. Nastartovaný malý letoun bez pilota se tam nekontrolovaně rozjel a narazil do živého plotu, v němž zůstal stát. Tato nehoda se obešla bez zraněných.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi