Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slovenští policisté: Zbabělci, nebo hrdinové?

Autor: INT, vk, Kjak, Krvs - 
2. září 2010
04:00

Slovenská policie čelí po krvavém masakru na bratislavském sídlišti kritice. Hrdinský zásah? Podle obyvatel bratislavského sídliště ani omylem!

Ľubomír Harman (†48) tam zabil sedm lidí, 15 jich zranil. Nejmladší obětí šíleného střelce byl teprve dvanáctiletý školák Jožko Slezák. Policisté sice byli na místě pár minut po ohlášení střelby, v pozadí však podle svědků vyčkávali, jak se situace vyvine.

Většina lidí na sídlišti v Devínské Nové Vsi se shoduje, že policejní zásah nebyl dostatečně rychlý a razantní, jak šéf policie na začátku tvrdil. „Ten muž stál opřený o dveře tohoto salonu, kdyby neměl sluchátka, slyšel by, že zamykám, a možná by obrátil zbraň proti mně,“ řekla zaměstnankyně studia krásy, které je jen pár metrů od místa, kde se pak útočník střelil do hlavy.

„Volala jsem policii, že jsem uvězněná pár metrů od něj, řekli mi jen, že už o něm vědí,“ dodala s tím, že se muž před jejími dveřmi volně pohyboval asi dvacet minut a střílel na vše, co se pohnulo. Když Ľubomír Harman pálil po kolemjdoucích ze samopalu, policisté se podle ní drželi v ústraní. Přiblížili se k němu až ve chvíli, kdy už ležel několik minut mrtvý.

Půl hodiny se policii nedařilo muže zneškodnit

„Když jsem slyšela střelbu, ze zvědavosti jsem otevřela dveře na chodbu. Viděla jsem tam stát útočníka v oblaku dýmu. Otočil se na mě a řekl, ať zavřu dveře, nebo mi ustřelí hlavu,“ uvedla žena, která bydlí na stejném poschodí jako pachatel.

Hlídky dorazily podle policie v pondělí na místo činu dvě minuty po tom, jak přijaly první hlášení o střelbě, což bylo krátce po 9:45. Muže se jim však podařilo zneškodnit až o půl hodiny později. Slovenské úřady slíbily, že pozůstalým vyplatí odškodnění v maximální výši asi 20,5 tisíce korun. Stav zraněného Čecha (33) je i nadále velmi vážný, lékaři ho udržují v umělém spánku.

lichn ( 10. září 2010 22:26 )

Nemyslím si že čas ostražitosti svobodného vyjádření upadl v zapomění-- Je NÁROD SVŮJ---a národ VŮL""--A v tom je velký rozdíl---Kdo při kom stojí?!-Jen se nadává a mečí,kdo by komu nakopal.A najednou se to stane---Cikáni opět v akci a hned je o čem diskutovat a vycházejí na světlo další útoky.-Ten a ten cigoš -ukrajinec -arab-nebo polák-koho okradl,zmasakroval,vyraboval!!!-A stále jen mečíme a mečíme.Jsem ze Žižkova,za našich dědků a fotříků se tohle řešilo z místa a bylo čisto-jenže tenkrát ještě lidem o něco šlo.-----ICH BIN URSPRUNGLICH EIN DEUTSCHER UND TSCHECHEN VOLLIG ZU SCHATZEN WISSEN ,VIELLEICHT NUR EINE ENTSCHLOSSENHEIT,FUR RECHT UND FREINHEIT KAMPFEN SIE JEMAND ABGEHOLT---AMEN KELLY

arcaben ( 2. září 2010 21:01 )

Jak často se,v našich zeměpisných šířkách,stává aby se tu civil oháněl s takovým palebným azenálem?Mají policajty posílat na stáže do Ameriky-tam mají bohaté zkušenosti?Pak kluci buodu napříště připravení.Štrikovat se taky nikdo nenaučí tím,že vejrá na krásně upletený rolák.Toto je pro ně nový zážitek a POLICIE se musí holt přeškolit a do budoucna počítat i s takovouto situací.

zirafa ( 2. září 2010 17:54 )

další adepti.... http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/141637/maminku-30-napadli-na-detskem-hristi.ht ml

zirafa ( 2. září 2010 17:53 )

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/141637/maminku-30-napadli-na-detskem-hristi.html tady je ten článek o zbité ženě z Jihlavy.... ani k němu neotevřeli diskuzi.... zbabělci... co s takovou pakáží?! stačí pár krátkých dávek....

e.44 ( 2. září 2010 17:28 )

Já jsem si hned myslela, že to bylo "trošku" jinak, než nám bylo předkládáno.

Zobrazit celou diskusi