Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Indonésie: Kvůli výbuchu sopky evakuovány tisíce lidí

Lidé musí na obličejích nosit roušky.
Lidé musí na obličejích nosit roušky.  (Autor: ČTK)
Autor: hto, ČTK, mivrk - 
29. srpna 2010
11:45

Indonéské úřady evakuovaly od pátku kolem 9300 lidí kvůli oživení sopky Sinabung na ostrově Sumatra. Vulkán, který se probudil po 410 letech, vychrlil v neděli popel do výšky 1500 metrů, uvedly místní zdroje. Z jícnu se vylilo jen trochu lávy a poté se sopka částečně uklidnila.

Úřady vyhlásily nejvyšší stupeň varování před sopečnou aktivitou. Ze sopky vysoké 2460 metrů se začal linout kouř již v pátek a od té doby se také začali lidé stěhovat ze čtyř vesnic v její bezprostřední blízkosti. Úřady v průběhu evakuace, která se nakonec dotkla osmnácti obcí, preventivně rozdaly kolem sedmi tisíc plynových masek. Evakuace si zatím vyžádala jeden lidský život, když muž dostal infarkt. Okolí sopky, zejména pole se zrající úrodou, pokryl sopečný popel, oblast zavalil hustý dým a u řady lidí se objevily dýchací potíže.

"Původně jsme si mysleli, že popel a kouř vyvolal déšť, teď ale víme, že hlavní příčinou byl tlak magmatu," řekl indonéský vulkanolog Surono.

Sinabung se probudila po 410 letech

Evakuovaní našli útočiště ve státních a církevních budovách a také v upravených evakuačních střediscích v nedalekých dvou městech. Do oblasti směřují pokrývky, stany a další nezbytný materiál pro táboření lidí, na které se pevné střechy nad hlavou nedostalo.

Sopka Sinabung byla naposledy aktivní v roce 1600, takže současní pozorovatelé nemají dostatek poznatků o jejím chování. Vulkanologové ji proto bedlivě monitorují. V Indonésii se nachází řada aktivních vulkánů. Země leží na ostrovech v Tichém oceánu, kde se setkává několik zemských desek, a v oblasti jsou proto častá zemětřesení i sopečné erupce. Naposledy zde vybuchla sopka na počátku srpna a připravila o život čtyři lidi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi