Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zasypaní horníci: Začínají mít problémy!

Většina zavalených horníků se situací, v níž se ocitli, statečně vyrovnala
Většina zavalených horníků se situací, v níž se ocitli, statečně vyrovnala  (Autor: ČTK)
Autor: hto, ČTK - 
28. srpna 2010
11:20

Po čtyřech týdnech pod zemí mezi horníky zavalenými v chilském dole panuje poměrně dobrá nálada, ale pět z nich se se svojí situací nedokázalo smířit. Vše zachytila kamera, která byla spuštěna šachtou.

Horníci jsou pohublí, ale zdraví a uvolnění. Natáčeli sami sebe  kamerou, která k nim byla spuštěna sondou, skrze niž dostávají základní potraviny, léky a pomůcky, které jim mají pomoci přežít s pokud možno co nejmenší úhonou.

Tělesně nestrádají, psychicky ano

Pět horníků trpí ale psychickými problémy. "Těch pět je izolováno od ostatních, nejí dobře a nechtějí, aby se objevili na videozáběrech," řekl chilský ministr zdravotnictví Jaime Manalich. Na dálku jim bude poskytnuta psychiatrická péče.

Pokud jde o celkový zdravotní stav všech horníků, podle Manalicha byl zaznamenán "výrazný pokrok". "Jejich organismus už má dostatek vody, nestěžují si, že by měli žízeň, a také rozbor jejich moče už je normální," dodal ministr.

vlasticek ( 28. srpna 2010 14:25 )

gogo ( 28. srpna 2010 12:20 )

Nezbývá než jim držet palce... Pobyt tolika lidí na tak malém prostoru, za těchto okolností a vyhlídek, musí být pro všechny až nepředstavitelně náročný...

Zobrazit celou diskusi