Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mexický záliv: Ropa uniká z dalšího vrtu!

Nárazem vzniklý gejzír dosahoval výšky třiceti metrů.
Nárazem vzniklý gejzír dosahoval výšky třiceti metrů.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mivr - 
28. července 2010
13:03

Nedaleko pobřeží Louisiany se v úterý stala další lodní nehoda. Následkem toho byl poškozen místní ropný vrt. Do moře tedy opět uniká škodlivina. Vzniklá ropná skvrna byla okamžitě obklopena americkou pobřežní stráží a jejími plovoucími zábranami. Probíhá příprava na uzavření vrtu. Poté by měly speciální lodě sesbírat surovinu z hladiny. Kolik ropy stihlo uniknout je zatím nejasné.

Agentura DPA dnes uveřejnila, že americká pobřežní stráž tvrdí, že se únik podaří brzy zastavit. Ropná skvrna ale může ohrozit obnovu ekologicky citlivých mokřadů ležící jižně od New Orleans, které se právě pomalu zotavují z ropné katastrofy, která se stala před třemi měsíci v Mexickém zálivu.

Místní média uvedla, že nákladní loď narazila do vrtu v mělkých pobřežních vodách nedaleko ostrova Grand Isle. Vzniklý gejzír ropy dosahoval výšky třiceti metrů. Na hladině vznikla ropná skvrna.

Štěstí v neštěstí

Rychlou reakci na nový únik ropy umožnily zejména zábrany, které jsou tam připraveny kvůli minulé ropné havárii. Ropa unikala do moře od dubna. Zastavit se ji podařilo před dvěma týdny. Od počátku úniku uplynulo přesně sto dní. Odborníci se nyní připravují na zabetonování vadného vrtu.

Krize pro mořské živočichy

Podle ekologů se ropa po umístění krytu přestala ve velké míře vyplavovat na pobřeží, zůstává ale rozpuštěná v moři, kde může proniknout do potravního řetězce. Odborníci konstatují, že dostat částečně rozpuštěnou surovinu z vody prakticky nejde.

"Neexistuje způsob, jak vyčistit vodu v tak velké nádrži, jakou je Mexický záliv," uvedl Thomas Bianchi z Texaského univerzitního systému. "Musíme se spolehnout na schopnost přírody vyčistit to," dodal.

golf33 ( 28. července 2010 16:43 )

Mělo by se to zašpuntovat Obamovou ***í, nejmocnější zadek světa

limak007 ( 28. července 2010 16:31 )

této planety je nenažranej kapitalista...Pokud bude chtít tato Země přežít, musí se ho zbavit...

gogo ( 28. července 2010 13:35 )

je člověk... Pokud bude chtít tato Země přežít, musí se nás zbavit...

Zobrazit celou diskusi