Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zavražděný podnikatel: Byl nepohodlný svědek?

Autor: Nový Čas, šim - 
21. července 2010
10:18

AKTUALIZOVÁNO: Slovenský podnikatel Jozef Mišenka (†33), který byl v úterý zavražděn přímo na ulici v Topolčanech, měl dneska stanout před soudem. Byl obžalovaný z vydírání a hrozil mu trest 5 až 12 let!

Mišenka byl v Topolčanech známou osobou. Vědělo se o něm, že má kontakty na podsvětí. Před měsícem byl propuštěn z vazby, kde byl pro krácení daně a majetkové trestné činy.

Podle informací Nového Času na něho měl někdo spadeno již dlouhou dobu. Policie prošetřuje možnost, že jeho vražda má souvislost s dnešním státním, které se měl Mišenka zúčastnit na lavici obžalovaných. Soud byl ale kvůli úternímu masakru zrušen.

Vydíral majitele diskotéky

Podle obžaloby Mišenka spolu se dvěma svými kumpány před pěti lety v Bánovicích nad Bebravou nalákal do auta majitele diskoklubu a chtěli po něm, aby jim proplatil směnku na 4 miliony slovenských korun, kterou podle nich měla podepsat jeho přítelkyně. Ta však tvrdí, že žádnou směnku nepodepsala. Když majitel diskobaru odmítl tuto sumu zaplatit, Mišenkův komplic ho zbil. Majitel jim nakonec vyplatil 200 000 korun. Píše o tom středeční vydání slovenského deníku Nový Čas.

Dva týdny nato chtěla parta od majitele diskobaru 2,5 milionu. Když jim nechtěl peníze vyplatit, vyhrožovali mu fyzickým napadením a vypálením jeho baru. Majitele údajně napadli. Dalšímu útoku na vlastníka diskotéky zabránila policie, s níž poškozený spolupracoval.

Kumpána dostali, třetí uniká

Spolu s Mišenkou je obžalovaný také jeden muž (36) z Bratislavy, který v té době pracoval jako ochranka. V případě prokázání viny u soudu jim hrozil trest 5 až 12 let vězení. Třetí podezřelý je orgánům činným v trestním řízení neznámý.

Pachatel na něj vyprázdnil zásobník

Jozef Mišenka se však už před soud nedostane. V úterý ráno byl zastřelen. Útočník na něj vypálil asi 30 ran ze samopalu. Jedna kulka zasáhla Mišenku do hlavy. Lékaři ho ještě stačili převést do nemocnice, tam však svým zraněním podlehl.

Očití svědci masakru se ze strachu bojí vypovídat. "Uslyšel jsem několik ran jako by ze samopalu. Vyšel jsem se na ulici podívat, co se stalo, a viděl jsem rozstřílené auto a v něm zraněného člověka," řekl Novému Času jeden ze svědků.

Našli ohořelou octavii pachatele

Podle předběžného šetření přijel pachatel ve stříbrné octávii a za jízdy na černý mercedes vyprázdnil celý zásobník. Mercedes, v němž Mišenko jel, patřil jeho přítelkyni.

K popravě došlo jen pár metrů od firmy Tozan, která patří podnikatelovým příbuzným a pár desítek metrů od domu, kde Mišenko bydlel. Policie okamžitě po incidentu uzavřela okolí. Po pachatelích pátral i vrtulník. S jeho pomocí našli nedaleko od místa činu ohořelou octavii. "Vzhledem k tomu, že vyšetřování stále probíhá, není možné poskytnout bližší informace," řekla Novému Času Andrea Poláčiková z policejního prezidia.

setug ( 21. července 2010 17:23 )

ten má ale ordinérní ksicht. Noo, toho žádná škoda není. Byl to gauner.

gogo ( 21. července 2010 15:16 )

Stávají se v životě horší věci ...

aban ( 21. července 2010 12:44 )

.. se někde hřeje voda .. říkával děda ;-)

smrk ( 21. července 2010 12:35 )

jééééé, já v.ů.l. napsal měké "i" - oprava - vydírání

smrk ( 21. července 2010 12:35 )

jééééé, já v.ů.l. napsal měké "i" - oprava - vydírání

Zobrazit celou diskusi