Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Britský voják uřízl hlavu nepřítele

Britský voják uřízl hlavu Afghánci jako důkaz zabití nepřítele
Britský voják uřízl hlavu Afghánci jako důkaz zabití nepřítele  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, šim - 
18. července 2010
19:07

Britská armáda poslala z Afghánistánu domů příslušníka elitní jednotky Gurkhů, který uřízl hlavu protivníka jako důkaz toho, že v boji zabil nepřítele. Informoval o tom britský list The Mail on Sunday

Incident se stal začátkem července v provincii Hílmand. Při přestřelce Britové zabili člena Talibanu, ale kvůli pokračující nepřátelské střelbě nebyli schopni odtáhnout k identifikaci celé tělo. Proto jeden z nich mrtvému radikálovi nožem odřízl hlavu a odnesl ji. Pro muslimy je to mimořádná urážka, protože je pro ně důležité pohřbít celé tělo mrtvého.

Jednotka Gurkhů podle listu byla před akcí informována, že bude nasazena k dopadení vysokého velitele Talibanu a že bude nutné dokázat, že byl zabit ten pravý muž. Gurkhové mají ve své výzbroji ostré, dlouhé nože.

Voják půjde před soud

Armáda případ vyšetřuje, voják čeká na výsledek tohoto šetření v kasárnách v Kentu. Pravděpodobně bude postaven před vojenský soud.

Pro koaliční vojsko usilující o vybudování důvěry s místním obyvatelstvem je to neblahý incident. O příslušníky oddílu Gurkhů šlo i při úterním útoku, při němž afghánský voják v Hílmandu zabil tři britské vojáky právě z této jednotky. Sám pak přeběhl k Talibanu.

V koaličních jednotkách v Afghánistánu slouží asi 9500 Britů. Po americkém je to druhý největší kontingent. V Afghánistánu padlo od zahájení bojů před devíti lety skoro 2000 koaličních vojáků, z toho víc než 320 Britů. USA chtějí příští rok začít se stahováním vojsk.

Za Gurkhy jsou podle lokality Gurkha severozápadně od Káthmándú souhrnně označováni příslušníci horských kmenů v Nepálu. Gurkhové jsou známí svými vojenskými schopnostmi a v britské armádě bojují od roku 1815. V britských službách jich zahynulo 45.000. Dnes jich má britská armáda ve svých řadách asi 3500, hlavně v Iráku a Afghánistánu.

wojtylak ( 5. června 2011 22:26 )

pomalu vás semelou nemáte tam co dělat fandim talibanu

c3rb3r0s ( 20. července 2010 12:17 )

To si dělaj srandu ne? Je to terorista proboha, i kdyby ho tam rozkrájel na plátky, osmažil na pánvi a snědl tak je to jedno, je to terorista omg. A navíc to nedělal jen tak pro to aby dostal erekci, ale potřeboval tu hlavu vzít sebou pro identifikaci. Pokud se to místním obyvatelům nelíbí tam si můžou políbit ***, stáhneme odtamtud vojáky, začne jim tam pořádnej teror od alkaše a ještě budou prosit aby se tam vojáci vrátili a uřezávali hlavy.

palko1961 ( 19. července 2010 16:09 )

Bylo by treba uz konecne v Avganistanu nasadit takove zbrane a cely jej znicit. Aby byl od zas...anych muslimu konecne pokoj. To jejich nabozenstvi je stejne na dve veci!

egal ( 19. července 2010 09:38 )

voják půjde před soud? myslím,že ty hrůzy, které tam páchají ti divoši z talibanu a jim podobní, jsou jen slabým odvárkem tohoto činu. Pokud měl mít důkaz, tak bez nábojů se stahovat i celým tělem zm rda někam na základnu? Já bych mu jí uříznul taky. Když tam někoho z nich chytnou, tak mu to dělají taky a zaživa, tak wo co go! Vy Ženevský konvence

ermino ( 18. července 2010 22:51 )

- mučení a ponižování živých zajatců je v pořádku, ale z této věci najednou začnou dělat vědu.

Zobrazit celou diskusi