Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejstarší matka světa umírá!

Kvůli slabosti je Rajo upoutaná na lůžko, společnost jí dělá její dcerka
Kvůli slabosti je Rajo upoutaná na lůžko, společnost jí dělá její dcerka  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: INT, so - 
15. června 2010
04:45

Před 18 měsíci se jí splnil největší životní sen, když porodila své jediné dítě. Teď vyčerpáním umírá. Nejstarší matka světa, Indka Rajo Devi Lohan (72), je po komplikacích způsobených mimoděložním otěhotněním a obtížným porodem stále tak zesláblá, že už se rozloučila se životem a připravuje se na nejhorší.

Matka holčičky Naveen přesto říká: „Celý život jsem snila o tom, že budu mít dítě. Že teď jsem těžce nemocná a umírám, mi nevadí, hlavně že jsem žila dostatečně dlouho na to, abych se stala matkou.“

Zdravotní potíže

Rajo je kost a kůže a není schopná vstát z postele. Je tak slabá, že ani nezvedne v náručí svou vytouženou dcerku. Ona i její manžel Balla (73) jsou chudí zemědělci bez jakéhokoli vzdělání. Říkají, že neměli ani zdání o tom, že těhotenství ve vysokém věku může přinést tak závažné zdravotní komplikace. Kvůli oplodnění na klinice si vzali půjčku 60 tisíc Kč.

„Doktoři mě nevarovali, že je to pro mě příliš nebezpečné. Já jsem navíc předtím byla velmi zdravá,“ říká Rajo, která po císařském řezu dlouho trpěla vnitřním krvácením. Na jednom vaječníku se jí navíc udělala cysta, kterou bylo třeba chirurgicky odstranit.

"Kdo by místo mě dojil krávy?"

„Řekli mi, že mám jenom ležet v posteli, ale kdo by místo mě dojil krávy?“ ptá se nejstarší matka světa. Nyní jí pomáhá s domácností a dcerkou sestra Omi (60).

Podobným potížím čelí i Indka Bhateri Devi, která se nedávno stala v 66 letech nejstarší ženou na světě, které se narodila trojčata. Devi se podařilo po umělém oplodnění otěhotnět a pak císařským řezem porodila dva chlapečky a jednu holčičku. Novorozenci vážili 800, 1100 a 1200 gramů.

sona1 ( 29. července 2010 22:56 )

to si spomela brzo as v 66 letech ,ze chce mit dite..nafackovala bych ji hubu i tomu doktorovi.

sona1 ( 29. července 2010 22:54 )

souhlasim s vami je to neohledu plne i ze strany lekare nejvice nemluve o rodicich,,,h.r.u.z..a co ted s tou divenkou bude sobci hnusni.

djaba ( 15. června 2010 21:36 )

Takových krásných dět, které se narodily i do horších podmínek , jsou na světě miliony a nečeká je nic než bída a skutečný hlad .Snad je i dobře , že nepoznaly a ani nepoznaji lepší život.Nejvýmluvnější jsou ty jejich oči , které neprosí .Ale s tím neuděláme nic, a to je o to smutnější.Je mi to líto.

e.44 ( 15. června 2010 12:09 )

Nezbývá než věřit, že její teta je aspoň trochu rozumnější, než její matka, a že tu pro ní, díky svému věku, ještě takových 10-15 let bude.

lisa.n ( 15. června 2010 10:47 )

je škoda,že tak krásná holčička musela přijít na svět v tak nuzných podmínkách a kevšemu se musela narodit kvůli vrtochu dvou starců.Je k nevíře,co tam ti doktoři pro eníze udělají. Co s tou malou bude?Přeji jí hodně štěstí.

Zobrazit celou diskusi