Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Napadení lidožravým žralokem: Surfař zázrakem přežil!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: shutterstock.com)
Autor: ČTK, rvs - 
7. června 2010
07:48

Australský surfař (40) u západního pobřeží Austrálie přežil děsivé napadení lidožravým žralokem. Mužova zranění jsou vážná, ale není prý ohrožen na životě.

Čtyřicetiletý Michael Bedford byl v době napadení asi 150 metrů od pobřeží. "... Toho žraloka jsem opravdu neviděl. Zahlédl jsem jen gejzír vody a hned jsem věděl, co se stalo. Michael žraloka spatřil teprve, když byl asi 20 metrů od něj. Žralok mířil přímo k němu," uvedl Bedfordův kamarád Lee Cummuskey v interview pro The West Australian News. Dodal, že žralok zaútočil celkem dvakrát, Bedfordovi se však podařilo udržet se na surfu a dostat se z dosahu žraločích zubů.

Na pomoc mu vzápětí přispěchal Cummuskey i skupina rybářů. Bedford utrpěl hluboká poranění na pravé noze a musel být převezen do nemocnice. Nyní je podle mluvčího nemocnice ve stabilizovaném stavu.  Bedford zahlédl žraloka jen krátce, ale domnívá se, že patřil k druhu žraloka lidožravého.

Žralok lidožravý, nazývaný také žralok bílý nebo bílá smrt, patří mezi nejobávanější mořské živočichy. Dává přednost vodám mírných zeměpisných šířek a většinu času tráví samotářským životem na otevřeném moři. Spolehlivým poznávacím znamením tohoto druhu je vysoká trojúhelníková hřbetní ploutev a silný poloměsíčitý ocas.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi