Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Ropná skvrna je větší než Česká republika

Autor: jos, INT, so - 
2. června 2010
14:14

GRAFIKA: Ropa, která z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu uniká od 20. dubna, dál rychlostí dva až tři miliony litrů za den zamořuje moře a pobřeží USA. Zamořeno je přinejmenším území o velikosti Lucemburska. Někteří vědci ale tvrdí, že zasaženo je více než 75 000 kilometrů čtverečních. Situace se navíc zhoršuje každým dnem.

Těžařské firmě British Petroleum (BP) se nezdařil další pokus, jak zastavit ekologickou katastrofu. Kvůli větru se navíc ropná skvrna o rozloze větší než Česká republika pohnula směrem k pobřeží států Alabama a Mississippi.

Doposud už ropa zasáhla asi 240 kilometrů pobřežních mokřin státu Louisiana, kde vážně narušila tamní ekosystém. Pokud se ale opět změní vítr, bude zasaženo také pobřeží Floridy, Mexika a možná i Kuby.

Co se bude dít nyní?

Ropy v Mexickém zálivu přibývá každým dnem. Společnost BP se mezitím připravuje k dalšímu pokusu omezit únik ropy. Podmořské roboty si prořezaly cestu poničeným materiálem k hlavní trubici netěsnícího vrtu a dnes ji mají odříznout. Poté nasadí na trubici nový ventil, jehož pomocí budou odčerpávat většinu ropy do tankerů na hladině.

Po odříznutí poškozené části potrubí prý ale hrozí, že únik ropy bude až o pětinu větší. Od dubnové katastrofy, jež si vyžádala i životy 11 dělníků, kteří zahynuli při výbuchu plošiny, už klesly ceny akcií BP o jednu čtvrtinu.

Smrtící únik ropy v Mexickém zálivu:

* Nejhorší ropná katastrofa v historii USA

* Do moře už uniklo více než 150 milionů litrů ropy

* Ropná skvrna na hladině ohrožuje pobřeží USA od Louisiany po Floridu

* Zahynulo již několik stovek živočichů (300 ptáků, 200 želv a 19 delfínů)

* Kvůli čištění skvrny bylo hospitalizováno sedm osob (podráždění chemikáliemi a dehydratace organismu)

* Náklady, které firmě BP dosud v souvislosti s likvidací škod vznikly, se už vyšplhaly na 990 milionů dolarů (téměř 21 miliard korun).

czechprdolo ( 2. června 2010 22:04 )

Poondiate nenazrane ropne svine.

milesmiles ( 2. června 2010 16:10 )

ZA 100 LET TO VYMIZÍ I TAK DĚKUJÍ OBAMOVI ZA BORDEL CO UDĚLAL V AMERICE. KDYBY SE MÍSTO AFGHANISTANU STARAL O DOMACÍ ČERNOCHY A JINÉ BAREVNÉ. MAJÍ TAM HOTOVOU CHUDOBU. AMERIKA NEVYRÁBÍ UŽ VŮBEC NIC.

Zobrazit celou diskusi