Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Falešný pilot: Létat 13 let bez licence? Je to snadné!

Doma si vyrobil povolení k létání a šel se ucházet o práci pilota. „Bylo to snadné,“ přiznal nyní.
Doma si vyrobil povolení k létání a šel se ucházet o práci pilota. „Bylo to snadné,“ přiznal nyní.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT, vk - 
18. května 2010
17:45

Po nocích piloval na trenažéru létání, a když nabyl dojmu, že je z něj profík, rozhodl se pracovat pro aerolinky. Vyšlo to! Švéd Thomas Salme (31) si vyrobil falešnou licenci a krátce poté odstartoval kariéru pilota dopravních letadel.

Odhalili ho až po 13 letech. To už měl nalétáno 10 tisíc hodin! O tom, jak se k pilotování dostal, nyní poprvé promluvil.

Pilot bez papírů

„Dostal jsem bláznivý nápad ucházet se o práci ve skutečných aerolinkách,“ vypráví Salme, který po večerech trénoval létání. „Byl jsem na trenažéru vždy dvě až tři hodiny, a to nejméně patnáctkrát až dvacetkrát během roku a půl,“ líčí sebevědomý muž, který si vyrobil švédské povolení k létání s logem na normálním papíře.

„Nebylo to laminované a vypadalo to jako něco, co jsem si udělal doma,“ vypráví Salme o tom, jak jeho kariéra začala. Ač je to k neuvěření, zaměstnaly ho švédské aerolinky Air One, které ho po třech letech dokonce povýšily na pilota. S nabytými zkušenostmi pak Salme vystřídal také britské, belgické či italské aerolinky. „Bylo to překvapivě jednoduché. Například italské aerolinky vůbec nevědí, jak má vypadat švédská licence,“ dodal.

Chytli ho až po 13 letech, když letos v březnu seděl v kokpitu a chystal se se 101 cestujícími odletět do turecké Ankary. Jak na něho přišli? Někdo ho udal! Falešný pilot dostal pokutu přes 50 tisíc Kč a skončil za mřížemi. I přesto, že za celou dobu nezpůsobil žádnou nehodu, minimálně rok se do vzduchu nepodívá, dostal totiž od nizozemského soudu zákaz létání.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi