Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Kyrgyzstánu padla vláda, dav ubil ministra vnitra

Autor: hto, ČTK - 
7. dubna 2010
21:46

Celodenní pouliční boje v kyrgyzské metropoli Biškeku, které si vyžádaly desítky mrtvých a stovky zraněných, vyústily v pád vlády a útěk prezidenta Kurmanbeka Bakijeva.

Podle prohlášení vůdce kyrgyzské opozice Omurbeka Tekebajeva při dnešních nepokojích v Biškeku zahynulo víc než sto lidí. Svoje prohlášení vysílal z televizního studia v hlavním městě, které ve středu obsadili povstalci. Tekebajev v něm vyzval vládu, aby předala povstalcům moc. Vláda to později opravdu udělala.

"Vstoupili jsme k jednání do vládní budovy a premiér Danijar Usenov sepsal prohlášení o demisi vlády," řekl ruským novinářům jeden z vůdců opozice.

"Dospěli jsme k dohodě, že (dosavadní) vláda podá demisi. Ještě to není na papíře," upřesnila podle agentury Reuters činitelka opoziční sociálně demokratické strany a členka parlamentu Galina Skripkinová.

Krvavé nepokoje si podle dosud neúplných údajů kyrgyzského ministerstva zdravotnictví vyžádaly nejméně 50 mrtvých. Podle Omurbeka Tekebajeva, bývalého předsedy parlamentu, v dnešních bojích mezi demonstranty a policií jen v Biškeku padlo přes sto povstalců.

Kyrgyzské weby oznámily, že na mezinárodním letišti Manas byl odpoledne přistaven malý letoun pro prezidenta Bakijeva a jeho rodinu.

Ve městě Talasu na severu země dav ubil ministra vnitra Moldomusu Kongantijeva. Ten ještě dopoledne v televizi prohlašoval, že nepokoje se po zemi nešíří a není důvod k obavám.

bara ( 8. dubna 2010 11:32 )

kyrgyzané jsou vlastně mongoloidní rasa - a je to země, kde mají své vojenské základny nejen američané, ale i rusové. Korupce tam vládne mnohem větší a největší nebezpečí prý hrozí právě od policie, která pod záminkou hledání drog vám sebere peníze...a dělá jakoby nic. je to zvláštní národ, žijí tam i potomci Čingischána..) - jsou divodí, ještě před několika desítkami let se zabývali převážně kočovnictvím... ale kupodivu tam žije i dost Němců!! a i Rusové..

bara ( 8. dubna 2010 11:24 )

smrk ( 8. dubna 2010 11:09 )

Tak to jste mě rozesmáli, tenhle náš línej národ žádnou revoluci dělat nebude - to co tady bylo před 20-ti lety, žádná revoluce nebyla, to bylo poklidné předání moci jedněch nenažranců těm větším nenažrancům. V té době, kdyby se někdo našel a dal příkaz, tak všichni "revolucionáři" počínaje Vencou Havlem by byli za pár minut v lochu a bylo po revoluci - jenže bohužel chyběl někdo,kdo by ten příkaz vydal. A že je tady korupce, podplácení,úplatky - koho to zajímá, když můžeme volně cestovat,brát si půjčky na kraviny, na dovolené, jezdit v "pěkných" autech - tak tenhle národ nic dělat nebude. Nezaměstnanost, ta nikoho n.e.s.e.r.e, pokud se nedotkně jeho samého, jinak komu je co do souseda, že nemůže sehnat práci, že !!!!

anelam ( 8. dubna 2010 07:07 )

Tohle snad napadne každého!!!Mám velké obavy že to nebude dlouho trvat.Ale naše vrchnost je jistě na to připravená,zbalí saky paky a....

smeagol ( 8. dubna 2010 02:12 )

historie se opakuje, protoze lidi jsou nepoucitelni. Kam az musi zajit arogantni vlady, aby se lidi na**ali s konecnou platnosti a resili to timto zpusobem? I kdyz si myslim, ze v CR porad jeste prevazuje bezpecne hospodske brblani nad cinem, protoze se lidi porad jeste nemaji tak spatne. Zato ty zakony, soudnictvi, korupce, tunelaze atd., ty by na nejakou tu mensi revolucicku docela stacily.

Zobrazit celou diskusi