Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Teroristický útok v Ingušsku, nejméně dva mrtví

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, ama - 
5. dubna 2010
07:52

Nejméně dva mrtvé si dnes ráno vyžádal teroristický útok v ruské autonomní republice Ingušsko na severním Kavkaze. Podle jedné verze se odpálil sebevražedný atentátník, podle druhé byla dálkově odpálena nálož umístěná v zaparkovaném automobilu.

Na místě exploze ve městě Karabulak, vzdáleném asi 20 kilometrů od hlavního městě Magas, zahynuli podle úřadů nejméně dva policisté, další dva utrpěli zranění.

Zakrátko na stejném místě zahřměl druhý výbuch, ale podle agentury Interfax si zřejmě další oběti nevyžádal. Druhá nálož byla odpálena v okamžiku, kdy na místo dorazili vyšetřovatelé.

Rusko čelí sérii útoků

Rusko od atentátů na moskevskou dopravu před týdnem čelí sérii násilností.
Výbuch nálože umístěné na kolejích vykolejil v neděli ráno nákladní vlak v Dagestánu. Na rozdíl od středečních dvou bombových útoků v dagestánském Kizljaru, při nichž zahynulo deset osob, neměl útok za následek žádné oběti ani zraněné.

Podle médií mohl být atentát pokračováním teroristické aktivity severokavkazského podzemí, která začala 29. března útoky na metro v Moskvě a pokračovala bombovými atentáty v Kizljaru.

Při sebevražedných atentátech v moskevském metru byly zabity čtyři desítky lidí a bezmála sto dalších zraněno. Útoky údajně spáchaly vdovy po velitelích povstalců v Dagestánu a Čečensku na severním Kavkaze.

Medvěděv jednal o dalším postupu proti násilnostem

O vyhrocení bezpečnostní situace jednal ve čtvrtek v dagestánské metropoli Machačkale ruský prezident Dmitrij Medveděv s nejvyššími politickými a bezpečnostními představiteli ze Severokavkazského federálního okruhu.

Šéf Kremlu prohlásil, že seznam opatření v boji proti terorismu musí být rozšířen, jeho metody musejí být nejen efektivní, ale i tvrdé, drsné a preventivní.

bosomfriend ( 5. dubna 2010 10:07 )

nastartovali boj Islamistů o samostatnost svých oblastí. Je jim jedno jak , hlavně že to prosazují násilím. I Německo se musí neustále bránít útokům Islamistů, kteří přes ústávní soud se snaží prosazovat školya gymnazia. Karzai , když vidí, že mu už Američané jasně dávají najevo , že s tou korupcí a rokrádaní pěnež z OSN musí přestat, tak se spojí náčelníky kmenů a hrozí NATO. Tak vypadá pomoc OSN a takto to končí . A protože se boj Ismaistů odehrává na ruské straně, tak všichni mlčí. Počkejte , až se sjednotí muslimové na české straně a vstoupí do politiky. Najde se hodně kolaborantů, kteří je budou podporovat. V tom je český národ profesionál. Všude , kde něco kápne ať už za Němců, Rusů a nyní Amíků, tak je český kolaborant aktivní.

Zobrazit celou diskusi