Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lavina v Itálii zabila dva Čechy!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Ilustrační foto - archív)
Autor: ČTK, pal - 
2. dubna 2010
17:58

Dva Češi v pátek odpoledne zahynuli pod lavinou v italských Alpách. Třetí ze skupiny turistů hroznou tragédii přežil.

Národnost turistů potvrdili ČTK telefonicky místní karabiníci.

Sněhová masa, která zasáhla Čechy, se uvolnila ve výšce skoro 2800 metrů u vesničky Solda (německy Sulden) v oblasti Horní Adiže. Bylo to na severní straně hory Hintergradkopf, která je vysoká 2813 metrů. Podle místní horské služby oběti patřily k tříčlenné skupince horských turistů. Údajně 300 metrů široká lavina je strhla a zasypala kolem 14:00 SELČ, informovala rakouská agentura APA.

Pomoc přivolal mobilním telefonem vůdce skupiny, který už byl mimo strmý svah. Pro jeho kolegy však pomoc přišla pozdě. "Jeden z mužů byl zhruba šest metrů pod povrchem a druhý byl zasypán půldruhým metrem sněhu," řekl APA člen horské záchranné služby. V oblasti dnes platil třetí stupeň lavinového nebezpečí na pětistupňové škále. Do záchranné akce byly nasazeny i dva vrtulníky.

Rovněž tři lidi, údajně Italy z oblasti Benátek, zasáhla dnes ráno lavina ve Val di Fiemme, také v oblasti Horní Adiže. Dva vyvázli bez zranění, ale třetí pod sněhem zahynul. Podle italských webů vystupovala skupinka na horu Cima Bocche mimo vyznačenou cestu.

cristoforo ( 2. dubna 2010 18:09 )

Mohou si za to sami. Šli tam, kde neměli co dělat.

Zobrazit celou diskusi