Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Krveprolití v Moskvě: Záběry ihned po útoku!

Video se připravuje ...
Autor: INT, val - 
30. března 2010
11:50

VIDEO: Děsivé záběry vypovídají o hrůze, kterou prožili cestující v moskevském metru během krvavého teroristického útoku. Ten už má nejméně 39 obětí! Dalších 24 pacientů je v kritickém stavu. A jak se zdá, tragédii se možná dalo zabránit. Ruská policie totiž o chystaných útocích věděla.

Dvě sebevražedné atentátnice se odpálily ve vagónech moskevského metra v době ranní dopravní špičky. I přesto, že se k útokům zatím nikdo nepřihlásil, tak největší podezření padá na radikální islamisty ze Severního Kavkazu.

Podle ruské informační služby Rosbalt měla ruská policie stopu o chystaných útocích již den před útokem. V neděli totiž neznámá žena telefonicky oznámila policistům, že ve stanici metra Koňkovo zaslechla hovor skupinky Čečenců, kteří se bavili o připravovaných útocích. Mezi nimi byly údajně také ženy. Policisté stanici prohledali, ale bezvýsledně.

Co se vlastně odehrálo v ruském metru

Atentátnice s plastickou výbušninou kolem těla po příjezdu do stanice Park kultury nálož odpálila. A to přesně ve chvíli, kdy cestující vystupovali a nastupovali. Podobný scénář se odehrál i ve stanici Lubjanka, kde došlo k dalšímu výbuchu.

Tyto teroristické atentáty si vyžádaly už 39 obětí. V nemocnici stále zůstává 71 raněných, z nichž 24 je ve vážném ohrožení života.

Vyjádření premiéra Putina

Premiér Vladimír Putin přerušil na Sibiři návštěvu Krasnojarsku a vrátil se do Moskvy. Občanům vzkázal, že iniciátory útoku nepochybně dopadnou. "Teroristi budou zničeni," řekl Putin a slíbil, že případné výdaje na zvýšení bezpečnosti v moskevské dopravě je připravena pokrýt federální vláda.

Každá rodina dostane milion rublů

Každá rodina, která při útocích o někoho přišla, dostane od centrální vlády a moskevské radnice milion rublů (asi 650 tisíc Kč).

Rusko-čečenský konflikt

Atentátnice, které útoky spáchaly, pochází zřejmě z oblasti Severního Kavkazu, tedy z místa, kde Rusové bojují proti islámskému extremismu.

Proč vznikl konflikt mezi Ruskem a Čečenskem

- táhne se již od 18. století, kdy se ruský car Petr I. snažil dobýt přístup k Černému moři a překážkou mu byl právě Kavkaz

- zvolení nového prezidenta Džochara Dudajeva, který k nevoli Ruska vyhlásil nezávislost Čečenské republiky

- tehdejší ruský prezident Jelcin chtěl posílit své postavení - První čečenská válka (1994 - 1996) - prezident Dudajev byl zabit

- nový prezident Maschadov nedokázal zemi stabilizovat a v roce 1999 ruské jednotky vnikly na čečenské území - důvodem bombové útoky v Moskvě, ze kterých byli obviněni čečenští teroristé

- v Čečensku neexistuje funkční hospodářství, země je naprosto rozložena - využívají toho skupiny čečenských povstalců

- situace se vymkla zúčastněným stranám z rukou takovým způsobem, že proti sobě nebojují jen Rusové na jedné a Čečenci na druhé straně, ale i Čečenci sami mezi sebou

- proruské ozbrojené síly využívají reálné situace velmi dobrým způsobem pro „udržování se v kondici“

- je tady čečenská ropa

- oficiálním zdůvodněním války ze strany ruských úřadů je ochrana územní celistvosti Ruska, ale především boj proti teroristům

- kdyby Ruská federace dovolila odtržení Čečenska, znamenalo by to nebezpečný precedens do budoucna a inspiraci pro další ruské oblasti

panalev ( 30. března 2010 22:33 )

Naprostý souhlas.

bosomfriend ( 30. března 2010 19:02 )

není schopna odhalit sebevražedkyně. Tento zbabělý trik , bohužel velmi účinný , zneužívají muslimští vůdci k prosazování svých cílů. Ne nadarmo měli doprovod, kteří dohledli na dokončenou práci. není možné každou ženu v metru prohledat. To extremisté vědí. A když jse o zákaz burky , tak řvou do celého světa , že se jim ubleižuje. Ano , ale ve své zemi. Rozumný člověk ví, že muslimská žena se musí absolutně muži pordrobit. I kdyby odmítly provést v metru atentát, byly by zabity za neposlušnost !

Zobrazit celou diskusi