Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vojenská loď se potopila: 100 lidí na palubě!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: wikipedia.org, ilustrační foto)
Autor: ČTK, pal - 
26. března 2010
22:18

Loď jihokorejského vojenského námořnictva s více než stovkou námořníků na palubě se v pátek potopila poblíž hranice s KLDR. Zachránit se podařilo 58 lidí.

Soul, který prověřoval, zda nešlo o severokorejský torpédový útok, večer oznámil, že nebyla zjištěna přítomnost severokorejských vojenských sil v oblasti. Z vln se zatím údajně podařilo zachránit 58 lidí, původně se hovořilo o 59 zachráněných.

Loď se potopila v důsledku exploze, která poničila její záď. Zatím není jasné, co explozi zavinilo. Jihokorejský prezidentský palác svolal mimořádnou schůzku na projednání mimořádné bezpečnostní situace. Jihokorejská agentura Jonhap poté s odvoláním na oficiální zdroje uvedla, že satelitní snímky a další výzkumné zdroje nepotvrdily činnost severokorejských ozbrojených sil v místě incidentu.

Již dříve jihokorejské vládní zdroje odmítly spekulace sdělovacích prostředků, že KLDR plavidlo napadla. Poukazovaly na to, že je ještě příliš brzy na to, aby se vědělo, co explozi způsobilo.

Na palubě lodi bylo podle dostupných informací 104 členů posádky. Do oblasti ihned zamířily záchranářské týmy. Zatím nejsou známy žádné údaje o obětech, podle jihokorejských médií ale panují obavy, že jejich počet bude vysoký.

Jihokorejská média dále informovala o palbě, kterou zahájila jiná jihokorejská vojenská loď na neznámé plavidlo na severní straně hranic. Příslušné orgány uvedly, že posilují námořní přítomnost v oblasti, střelbu ani případnou souvislost mezi oběma incidenty ale nepotvrdily.

Loď se potopila poblíž sporných námořních hranic ve Žlutém moři, kde byly za posledních deset let svedeny dva námořní souboje, které si vyžádaly oběti na životech. Naposledy zde po sobě plavidla obou korejských států střílela v listopadu.

Napětí mezi oběma státy se v poslední době vystupňovalo kvůli severokorejským vojenským testům a spolupráci mezi Jižní Koreou a USA. Severní Korea v posledních týdnech uvedla, že hodlá posílit svoji obranu jako odpověď na společná americko-korejská cvičení, která se uskutečnila minulý měsíc.

ermino ( 27. března 2010 13:37 )

to platí pro Smrka

ermino ( 27. března 2010 13:33 )

tak jsi hloupý. Pochopil jsi obráceně smysl toho, k čemu se vyjadřuješ a nadáváš lidem.

smrk ( 27. března 2010 09:22 )

To samé pro tebe - čekej než vystřelíš blbe.....

smrk ( 27. března 2010 09:21 )

Tady vidíte kašpaři jak podléháte blábolům našeho Plesku

kozelch ( 26. března 2010 23:27 )

... potopit úmyslně válečnou loď cizího státu se rovná vyhlášení války. A teď si vemte, že ten "Božský syn" syfilického Kim Ir-sena má atomovku.

Zobrazit celou diskusi