Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další případy zneužívání v Německu!

Autor: ČTK, rvs - 
15. března 2010
22:57

Skandál kolem zneužívání dětí ve vzdělávacích církevních zařízeních se v Německu dále rozrůstá. Nyní byly zveřejněny případy tří zneužívaných žáků na salesiánském internátě a gymnáziu v západoněmeckém městě Jülich z 50. let.

Podezření hlásí i evangelická církev ve spolkové zemi Hesensko. V Bavorsku byl preventivně suspendován katolický duchovní, jenž byl už dříve trestně stíhán kvůli sexuálnímu zneužívání. Toho se údajně dopouštěl poté, co přišel sloužit do Mnichova se svolením tehdejšího mnichovského arcibiskupa Josepha Ratzingera - současného papeže Benedikta XVI.

Tři žáky gymnázia Haus Overbach v Jülichu ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko údajně zneužívali tři učitelé a příslušníci katolického řádu salesiánů. Údajní pachatelé dnes už nežijí. Všechny tři oběti se později přihlásily na jiné soukromé školy a internáty, oznámilo ve Vídni ústředí německojazyčné provincie salesiánského řádu.

Řád se chce omluvit za utrpení

"Bereme výpovědi těchto obětí velmi vážně a pokoušíme se s nimi navázat dialog, abychom se jim omluvili za utrpení, které jim bylo způsobeno, a nabídli jim pomoc," uvedl řád. Informováno o případech nyní bylo i příslušné státní zastupitelství.

Evangelická církev v Hesensku vyšetřuje tři podezření na zneužívání dětí. Ve dvou případech z 80. let jde o obvinění kostelního hudebníka a jednoho spolupracovníka dětí působících u bohoslužeb.

Mluvčí hesenských evangelíků Stephan Krebs dnes navíc hovořil o případu už penzionovaného faráře, jenž působil v obci Idstein. Ten prý přiznal, že před 20 lety sexuálně obtěžoval patnáctiletého konfirmanda.

Propuštění kněze za zneužívání

Mnichovské arcibiskupství sdělilo, že z církevních služeb s okamžitou platností propustilo kněze, jenž naposledy působil jako duchovní správce v lázeňství a turismu. Tomuto muži byla po prokázaném pohlavním zneužívání dětí zakázána jakákoli práce s dětmi a mládeží, čehož se však "prokazatelně nedržel". Důkazy o novém pohlavním zneužívání prý nejsou.

Už v roce 1986 byl tento duchovní po opakovaném provinění soudně trestán. Do Mnichova přišel z Essenu v roce 1980, kdy byl mnichovským arcibiskupem současný papež.

Vatikán oznámil, že Benedikt XVI. připravuje pro nejbližší dny vydání pastoračního listu irským věřícím s vysvětlením ke skandálům se sexuálním zneužíváním dětí v církevních zařízeních. Ty už dříve propukly v Irsku, letos pak také v Německu, Rakousku, Nizozemsku a Švýcarsku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi