Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obamův mluvčí se objevil v kanadském dresu

Autor: ČTK - 
13. března 2010
07:28

Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs dnes kvůli prohrané sázce přišel před novináře v dresu kanadské reprezentace. Při olympiádě ve Vancouveru ji uzavřel s tiskovým zástupcem kanadského premiéra Dimitrim Soudasem před finálovým zápasem ženského hokejového turnaje, v němž se střetly Kanaďanky a Američanky.

Po výhře Kanady se vsadili i o výsledek finále mužského turnaje, v němž se obě země opět utkaly. A medaile opět připadly zemi javorového listu. Povinnost předstoupit před novináře v dresu vítězné země tak připadla Gibbsovi.

"Dimitri, můj kanadský protějšek, se dneska určitě několik stovek mil na sever odtud směje," podotkl mluvčí prezidenta Baracka Obamy. Dodal, že také do sídla kanadského premiéra Stephena Harpera nechal poslat dvě balení piva, jedno kanadské a druhé americké.

Novináři se jej před dneškem opakovaně ptali, kdy sázku splní. "Další nesplněný slib," pokřikovali na něj v žertu ve čtvrtek. Pak se ale dozvěděli, že dres je již v Bílém domě a že se dočkají dnes.

Gibbs vyřešil sázku lišácky

Na dresu bylo Gibbsovo jméno a číslo 39 na počest brankáře americké hokejové reprezentace ve Vancouveru Ryana Millera, který byl zvolen nejužitečnějším hráčem turnaje. Mluvčí se ale v "cizím" dresu dlouho neohřál. Po chvíli jej svlékl a ukázalo se, že pod ním má americký dres, ve kterém pak začal přijímat otázky novinářů.

První z nich směřovaly na zdravotní reformu, s jejímž přijetím má Gibbsův šéf problémy, a uvolněná atmosféra z počátku tiskové konference se pomalu vytratila. Na otázku jednoho reportéra, jak televizní diváci vezmou fakt, že k nim mluvčí o reformě mluví v hokejovém dresu, ale ještě Gibbs odpověděl, že lidé v televizi určitě viděli i divnější věci.

Americké hokejistky ve Vancouveru s Kanaďankami prohráli 0:2. V boji o zlaté medaile se nedařilo ani jejich mužským kolegům, kteří Kanadě podlehli 2:3 v prodloužení.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi