Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ozbrojenci propustili Češku na Haiti

Katastrofa se stala také příležitostí pro kriminální aktivity zločineckých skupin posílených o trestance uprchlé ze zbořených věznic.
Katastrofa se stala také příležitostí pro kriminální aktivity zločineckých skupin posílených o trestance uprchlé ze zbořených věznic.  (Autor: Jan Šibík)
Autor: ČTK, oj - 
12. března 2010
09:09

Česká pracovnice mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic a její belgická kolegyně strávily téměř týden v zajetí neznámých únosců. Obě ženy byly ve čtvrtek propuštěny na svobodu a jsou v pořádku.

Ženy, které v zemi pomáhaly po ničivém zemětřesení z 12. ledna, přepadli únosci ve vozidle na předměstí metropole Port-au-Prince. Šlo o první únos humanitárního pracovníka na Haiti od tragické katastrofy.

Pachatelé zajali i řidiče, kterého brzy propustili, aby úřady informoval tom, že požadují výkupné. Organizace udržovala incident v tajnosti, aby nezkomplikovala vyjednávání o jejich propuštění, sdělil agentuře AFP mluvčí MSF Michel Peremans.

Zaplatili za výkupné?

"Cítíme nesmírnou úlevu. Obě jsou v pořádku," podotkl. Odmítl se vyjádřit k tomu, zda bylo zaplaceno nějaké výkupné.

Propuštění obou pracovnic potvrdil deníku Právo český velvyslanec ve Venezuele Stanislav Slavický, který má na starosti i Haiti. Podle Slavického se jednání zúčastnili zástupci haitské vlády a Španělska jako předsednické země EU.
Česká pobočka Lékařů bez hranic se odmítla k záležitosti na vyjádřit s tím, že bližší podrobnosti k případu sdělí s ohledem na ochranu soukromí dotyčných osob a jejich příbuzných až v následujících dnech.

Zástupkyně Lékařů bez hranic Lucia Ďuricová v polovině února informovala, že na Haiti zamířilo šest lidí z České republiky a ze Slovenska. Šlo o chirurga, zdravotní sestru, dva logistiky, odbornici na vodu a sanitární zařízení a administrátorku.

Zemětřesení na Haiti

Haiti zasáhlo v lednu zemětřesení o síle sedmého stupně Richterovy škály. Hlavní město Port-au-Prince a jeho okolí leží v troskách. Počet lidí, kteří přišli o život, už dosahuje 230.000, přičemž do hromadných hrobů bylo pohřbeno již 170.000 lidí.

bosomfriend ( 12. března 2010 12:06 )

že mají rády tmavší pleť. A taky by měly vědět , že to se rychle roznese po světě a když se s nimi potom člověk baví řeknou zcela otevřeně , že se to dozvěděli od bratrů a bratranců žijících v Evropě. Takže si troufnou i na pracovnice HUman, protože žijí v přesvědčení, že se jim to bude stejně líbit.

sadjida ( 12. března 2010 11:31 )

Zobrazit celou diskusi