Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Vrah dívky z Facebooku: Za mříže na doživotí

Vrah této dívky dostalu soudu doživotí
Vrah této dívky dostalu soudu doživotí  (Autor: The Sun)
Autor: INT, pal, oj - 
10. března 2010
05:05

Sexuální násilník Peter Chapman (32) obtěžoval přes Facebook tisíce žen, s jednou z nich se nakonec sešel a zavraždil ji. Anglický soud mu za to v pondělí dal doživotní trest.

Třiatřicetiletý Peter Chapman se na Facebooku vydával za pohledného devatenáctiletého studenta Petera Cartwrighta. Se svou obětí, sedmnáctiletou Ashleigh Hall, si nějakou dobu psal, než se s ní 25. října 2009 sešel. Už tato schůzka se však stala dívce osudnou - Chapman ji totiž během ní znásilnil a zavraždil. Její matce ještě přišla SMS, v které psala, že ji vyzvedl otec jejího virtuálního přítele.

Násilník ji pak odvezl do pusté oblasti poblíž Sedgefieldu, kde ji svázal ruce lepící páskou, zalepil jí ústa a pak ji znásilnil. Po ohavném činu ji spoutal ještě pevněji i ústa mladé dívce přelepil více vrstvami pásky. Dívka se pomalu udusila. Nakonec vyhodil tělo z auta do příkopu.

Policie Chapmana dopadla náhodou

Zcela náhodou ho policie dopadla hned druhý den. Registrační značka jeho auta byla totiž spojovaná se žhářským útokem v Berkshire. V tu dobu neměla policie ani tušení, že je sedmnáctiletá Hallová nezvěstná. Při výslechu se Chapman k vraždě sám přiznal. Tvrdil ale, že šlo o nešťastnou náhodu.

Obrovskou vinu nese hlavně policie. Ta měla na Chapmana, registrovaného sexuálního násilníka, dohlížet. Od srpna 2008 ho ale neviděla. V lednu 2009 se Chapman dopustil dopravního přestupku a policie zjistila, že se v místě trvalého bydliště nevyskytuje. Našli ho, až když už bylo pozdě. Celou dobu žil ve své dodávce, z které kontaktoval i mladou Ashleigh. Dívku, která jen zoufale toužila po lásce. Později se prokázalo, že byl prostřednictvím sociální sítě Facebooku v kontaktu se 6 000 dívek a žen.

Nevhodný obsah není to nejhorší

Na internetu bohužel nečekají jen přátelé. Největší nebezpečí číhá právě na důvěřivé děti, které se musí naučit, že tak jako se nerozeběhnou přes silnici bez rozhlídnutí, nebo neotevřou dveře cizímu člověku, stejně tak opatrně se musí chovat na internetu. Naučit děti, aby nebyly na internetu zbytečně důvěřivé se už několik let snaží Saferinternet.cz. Že děti na webu uvidí nevhodný obsah, totiž zdaleka není největší hrozba.

klika ( 10. března 2010 15:16 )

Máte úplnou pravdu!

frenk ( 10. března 2010 11:07 )

chtěl jsem napsat, že 99% lidí je na Facebooku a ten kdo není, jako by nebyl..díky za pochopení

frenk ( 10. března 2010 11:06 )

byl naší mládeži čert dlužen..takovýchto případu se děje a bude dít čím dál více. 99% mladých lidí, když není na Facebooku, tak jako by mezi svými vrstevníky neexistovalo. Je to šlendrián a pomocník takovýchto úchylů

kacap ( 10. března 2010 10:11 )

glumíku, uklidni se, co to plácáš ? Jaká slídivá ochrana ? Myslíš přímo FB nebo červený knoflík ? Dítě může být poučené 100x, ale stejně se někdy nechá strhnout kamarády a leze kam nemá. A pubertální ne moc hezká holka tak moc ráda uvěří virtuálnímu chlapci, který se jí bude dvořit. Bohužel, je to tak. Navíc to nemusí být virtuální objekt, kolik holek naletělo fyzickému klukovi na diskotéce, nebo klukovi ze sousedství. Můžeme říkat 100x, nechoď s cizími lidmi ven, ale i normální seznamování probíhá tak, že prvně jdu s cizími ven. Můžeme maximálně připomínat co se všechno může stát, můžeme radit, ale stejně si děti udělají co sami uznají za vvhodné a rodič bude blázen a paranoik. Já spíš závidím zámoří zákony. Tady by ten hajzl dostal 12 let, nebo léčbu a čistý rejstřík.

glumik ( 10. března 2010 08:19 )

dobre poucene deti od rodicu nepotrebuji "slidivou" ochranu proc tento radoby clanek take NEZMINUJE, ze deti jsou TIM PADEM na internetu "HLIDANY=SLEDOVANY"?!!! vsechno co NA INTERNETU UDELAJI JE "ZKONTROLOVANO" VAROVANI PRO RODICE=POUCTE DOSTATECNE SVE DETI A VYHNETE SE "SLIDIVE MOCI" !!!

Zobrazit celou diskusi