Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Obama se přestal bát, setká se s dalajlamou

Obama se konečně setká s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou
Obama se konečně setká s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou  (Autor: ČTK, wikipedia.org)
Autor: ČTK, šim - 
18. února 2010
09:09

Americký prezident Barack Obama se konečně odhodlal a poprvé se sejde s dalajlamou. Přitom na podzim schůzku odmítal, nechtěl totiž popudit Čínu.

Schůzka je naplánována na čtvrtek a koná se v okamžiku, kdy Spojené státy opouštějí loňský vstřícný postoj k Číně. Ta šéfa Bílého domu před setkáním s tibetským duchovním vůdcem dopředu varovala.

Ještě loni Spojené státy na Čínu spoléhaly v otázce boje proti klimatu či nátlaku na Írán ohledně jeho jaderného programu, a zahrávaly tak do autu otázku lidských práv v zemi. Jen opatrně se také vyjadřovaly o uměle podhodnoceném kurzu čínského jüanu, který USA, ale i další země značně ekonomicky znevýhodňuje. Nyní ale vůči Pekingu zaujímají rozhodnější postoj.

Podle Bílého domu nicméně Obamovo setkání s dalajlamou vztahy obou zemí nemůže poškodit. "Myslím, že máme s Čínou dostatečně vyspělé vztahy. Můžeme se tak shodovat ve věcech vzájemného zájmu, ale zároveň víme, že dvě země na této planetě se neshodnou vždy na všem a budou mít tyto neshody," podotkl prezidentův mluvčí Robert Gibbs.

Dalajlama je ve Spojených státech populární a americké celebrity si kladou za čest považovat ho za přítele. Čína trvá na tom, že Tibet, který okupovala v roce 1950, je po staletí její součástí a dalajlamovy návštěvy u představitelů západních zemí vnímá nevraživě.

gogo ( 18. února 2010 10:47 )

Obama by se měl přestat bát především amerických bank, které ho mají na háku, vydírají ho a jsou v neuvěřitelném ekonomickém i morálním marasmu. A od toho se odvíjí vše ...

Zobrazit celou diskusi