Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Potíže Řecka: Dotknou se i nás!

Řekové stávkovali a znovu se na protest chystají
Řekové stávkovali a znovu se na protest chystají  (Autor: AP)
Autor: map, bel - 
12. února 2010
05:45

Řecko má ohromné potíže, stovky tisíc lidí šly kvůli drastickým škrtům do stávky a EU se včera rozhodla, že zemi pomůže. Kdo by si myslel, že se to Česka netýká, šeredně by se mýlil.

Může to opět zbrzdit českou ekonomiku a prodražit státní dluh, ale na druhou stranu posílit korunu.

Ministr financí už musel přerušit aukci státních dluhopisů. Znejistělí investoři totiž chtěli vyšší úrok, takže bychom do státní pokladny získali méně, než se počítalo. „Snižuje se ochota investorů třeba i k úvěrování českého státu a veřejný dluh se nám prodraží,“ vysvětluje Markéta Šichtařová z Next Finance.

Podle Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus by řecké potíže mohly mít dopad na růst HDP: „Ekonomika se dostává k oživení a větší problémy v Řecku by nás mohly dostat tam, kde jsme byli před několika měsíci.“

Naopak dovolená by Čechům mohla zlevnit, protože Řecko tlačí na oslabení eura. „Se silnější korunou pro nás bude levnější dovolená nejen v Řecku, ale obecně v zemích, kde se platí eurem,“ říká Šichtařová.

Půjdou někdy Češi do ulic, stejně jako Řekové? Půjdou někdy Češi do ulic, stejně jako Řekové? | AP

elninno ( 12. února 2010 20:02 )

Naprosto souhlasim. A jeste by dost zbylo pro vsechny. A kdyz nemate na duchody,tak vratte lidem za celou dobu dane,a ty bidne duchody si strcte do situ.

1940 ( 12. února 2010 10:22 )

Vždyť nikdo dosud neodporoval, ani nebude. Asi se máme stále dost dobře, když nám nic nevadí a necháme si vše líbit. Chce to ještě 10 let vlády ODS za podpory stávajích stran, aby se okradl zbytek státu a pak teprve budou na řadě lidi a pocítí to pořádně. A do té doby snad již tady budou konečně amíci, aby pomohli udržet pořádek, svobodu a demokracii.

siroky11 ( 12. února 2010 09:18 )

dostojevskij ( 12. února 2010 08:36 )

Ať to zaplatí politici, vládní činitelé za dvacet let i s úroky a nebudete vědět, že má republika dluhy!!!!!!!!!!!! Vrátit zlaté padáky, nelegální majetky. Dořešit kauzy ( může zasáhnout i Brusel!) a hlavně, ZAČÍT POCTIVĚ!!!!!!!!!!!! Nenechat se oblbnout obludnými nesmysly např. KŘIŠŤÁLOVĚ čistý ajjj.j

smrk ( 12. února 2010 07:55 )

Je už opravdu únavné poslouchat ty řeči o tom, jak jsme si prožrali naši republiku, že musíme šetřit, že si musíme utrhnout od huby, že není na tohle a tohle a pokud to nezaplatíme budem na mizině. Jak dlouho nás ještě budou tito h.a.j.z.l.o.v.é. placení z našich daní ( mimochodem berou nehorázné peníze zato co předvádějí) přesvědčovat o tom, že za to můžem my občané. Vykládají neustále o tom, že blížíme Řecku a já nevím komu ještě, co dělali 20 let aby k tomu nedošlo - nic, jejich jediný zájem byl napakovat si vlastní kapsy, rozprodat a rozkrást celou republiku a občane zaplať to. To je jejich krého,kterým se řídí již 20 let. Staré heslo říká,že bohatý hladovému nevěří. Občané co kdyby jsme z těch bohatých zase udělali chudé aby věděli jak to funguje na druhé straně - aby neměli peníze na baráky za miliony,výlety a žranice na Slovensku, konta ve Švýcarsku a hlavně nehoráznou drzost neustále vykládat jakou mají snahu aby jsme se měli dobře, když opak je pravdou. Vzkaz pro politiky - běžte už do p.r.d.e.l.e. a zkuste se opravdu snažit něco dělat a né čekat, že to lidi zaplatí........

Zobrazit celou diskusi