Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žid z New Yorku koupil Mengeleho deník

Mengele byl pro zrůdnosti páchané v Osvětimi známý jako "Anděl smrti"
 (Autor: YouTube.com)
Autor: pes, INT, ČTK - 
8. února 2010
22:22

Vnuk člověka, který přežil osvětim, koupil deník Josefa Mengeleho - "Anděla smrti" - doktora z nacistického koncentračního tábora Osvětim. Chce ho zachovat pro budoucí generace.

"Deník musí být zachován tak, aby se nedostal do špatných rukou nebo nebyl zničen," řekl podle New York Post muž, který deník koupil. Kupec, který si přeje zůstat v anonymitě, je vnukem přeživšího z Osvětimi. Spolu se svými rodiči zaplatili blíže neupřesněnou částku. Aukční dům požadoval za deník 60 tisíc dolarů, ale nenašel se žádný zájemce. Židovská rodina chce Mengeleho záznamy darovat muzeu holokaustu.

Nákup deníku popsal muž jako "velmi emocionální" záležitost. "Deník by měl být psán červeným inkoustem, protože jeho autor měl ruce od krve," řekl.

Jeho zápisky prý vlastnil neznámý americký sběratel. Mengele si údajně deník vedl v 60. letech a podle izraelského deníku Haarec si v něm mimo jiné poznamenal, že 90 procent lidí je kvůli své méněcennosti odsouzeno k záhubě.

Podle britského deníku The Daily Telegraph se deník nedávno našel v policejních složkách v Brazílii, kde Mengele žil do roku 1979. Některá média však upozorňují, že existence deníku je sporná a anonymita majitele podezřelá.

Deník si začal 49letý Mengele vést v Argentině v červnu roku 1960. Především obsahuje řadu poznámek o kultuře, náboženství, historii a biologii.

"Hlavní úlohou je definovat, kdy má lidský život smysl a kdy je třeba jej zlikvidovat," píše Mengele a na jiném místě poznamenal, že příroda rozlišuje pouze mezi "vhodným" a "nevhodným", přičemž "nevhodní" boj o přežití prohrají.

Josef Mengele přezdívaný "Anděl smrti" v Osvětimi působil od května roku 1943. Na židovských a romských vězních do ledna 1945 vykonával brutální experimenty bez anestetik, dohlížel na selekce a posedlý byl genetickým výzkumem dvojčat. Do svého deníku si prý poznamenal, že pokud svět nepřijme jeho rozmnožovací program, jaký vyvinul v Osvětimi, "lidstvo zhyne, a to i bez válek.

chichicha ( 10. února 2010 00:44 )

Jo a nejen von.Eichmann,Hess,Himmler - všecko domestikovaný Ju*de.Je to v podstatě to samý,jako kdyby bílej chtěl rovnat v Chánově cikáni.Proto Áda sklapnul a nechal je uklízet.Dyk taky hned jak Dojčland kleknul,tak si Ju*de toho svýho soukmenovce vyčuchali a darovali mu do penálu konopnou kravatu.

mausi ( 9. února 2010 10:34 )

mengele taky? to jsem nevěděla

chichicha ( 8. února 2010 21:58 )

vidět,jak vypadal dědeček,né?Von ten Mengeláč to byl přičmoudlej Ju*de jako von.

Zobrazit celou diskusi